Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Βραζιλίας κατά των περικοπών στην παιδεία

Μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Βραζιλίας κατά των περικοπών στην παιδεία

Στους δρόμους βγήκαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βραζιλία, κατακλύζοντας πάνω από ογδόντα πόλεις, για να διαμαρτυρηθούν κατά των περικοπών στην εκπαίδευση και για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου. Πολλοί κρατούσαν πανό που έγραφαν «Μπολσονάρου Έξω» ενώ κάποιοι είχαν καλυφθεί με κόκκινη μπογιά, σαν αίμα.

Είναι η τρίτη κινητοποίηση κατά των μέτρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, που κατέθεσε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση με στόχο τον ισοσκελισμό των δημοσίων ταμείων.

Παρόλο που οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τα κέντρα των πόλεων, οι κινητοποιήσεις ήσαν σαφώς μικρότερες από τις δύο προηγούμενες, που στις 15 Μαΐου είχαν διοργανωθεί σε πάνω από 200 πόλεις και στις 30 του ιδίου μηνός σε πάνω από 130, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Στο Σάο Πάολο, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, φοιτητές και εργατικά συνδικάτα συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στη λεωφόρο Παουλίστα, την κύρια οδική αρτηρία της πόλης. Εξόν από τα συνθήματα κατά της μείωσης του προϋπολογισμού για την παιδεία, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ενάντια στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή και τώρα συζητείται στη Γερουσία.

Νωρίτερα, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, εργατικά συνδικάτα και εκπρόσωποι των ιθαγενών μετέβησαν στην πλατεία των Υπουργείων, με συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής του Μπολσονάρου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ρεσίφε, το Μπέλου Οριζόντε, το Κάμπου Γκράντζι, το Πόρτο Αλέγκρε, το Σαλβαντόρ ντζι Μπαΐα και άλλες πόλεις.

Μέχρι στιγμής, ο υπουργός Παιδείας Αμπραάμ Βέιντραουμπ δεν έχει σχολιάσει τις κινητοποιήσεις. Τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός είχε ανακοινώσει περικοπές σε τρία πανεπιστήμια που κατηγορούσε ότι αποτελούν «θύλακα της αριστερής ιδεολογίας», όμως μετά τις αντιδράσεις, επεξέτεινε τη διάταξη για μείωση του προϋπολογισμού και σε όλα τα κρατικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα.

Αφότου αναδείχθηκε στην προεδρία, ο Μπολσονάρου έχει υποσχεθεί πως θα αποδυθεί σε μία «σταυροφορία» για την εκρίζωση του «πολιτιστικού μαρξισμού», όπως τον αποκαλεί, από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή