Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Ο μανιακός πρώην αστυνομικός που σφαγίασε ένα ένα τα παιδιά την ώρα που κοιμούνταν

Σοκαρισμένο είναι ένα ολόκληρο έθνος μετά τη μαζική σφαγή 38 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους παιδιά, από την εισβολή σε κέντρο προσχολικής αγωγής στην Ταϊλάνδη.

Πρώην αστυνομικός, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την Υπηρεσία του τον Ιούνιο για χρήση ναρκωτικών, εισέβαλε σε παιδικό σταθμό στην επαρχία Nong Bua Lamphu -μια πόλη 500 χιλιόμετρα της Μπανγκόκ-, άνοιξε πυρ και μαχαίρωσε 23 παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών, την ώρα που κοιμόντουσαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, αμέσως μετά το μακελείο και τη δολοφονία των 38 -σύμφωνα με το ThaiPBS- αθώων ψυχών, ο στυγερός δολοφόνος δεν σταμάτησε εκεί. Μετά από ανθρωποκυνηγητό, πήγε και σκότωσε τη γυναίκα του και το παιδί του και κατόπιν αυτοκτόνησε. Εκεί σκότωσε τη σύζυγό του και το αγοράκι τους προτού αυτοκτονήσει, λίγο πριν τις 15:00, δύο ώρες περίπου αφού ξεκίνησε το μακελειό.

Ο μακελάρης δολοφόνησε και τη σύζυγο και το παιδί του, προτού αυτοκτονήσει / Φωτογραφία: Twitter
Ο μακελάρης δολοφόνησε και τη σύζυγο και το παιδί του, προτού αυτοκτονήσει / Φωτογραφία: Twitter

Πριν το μακελειό, ένας δάσκαλος αναγνώρισε τον 34χρονο δράστη ως πατέρα ενός παιδιού, καθώς ο γιος του πήγαινε στο κέντρο αλλά δεν είχε εμφανιστεί εδώ και ένα μήνα.

Ένας δάσκαλος δήλωσε ότι ο δράστης βγήκε από ένα αυτοκίνητο και αμέσως πυροβόλησε έναν άνδρα που έτρωγε μεσημεριανό έξω, ενώ στη συνέχεια έριξε κι άλλους πυροβολισμούς. Όταν ο δράστης έκανε παύση για να ξαναγεμίσει, ο δάσκαλος είχε την ευκαιρία να τρέξει μέσα.

Σκότωσε πρώτα τις δασκάλες και μετά τα παιδιά…

Ο δράστης, ηλικίας 34 ετών, οπλισμένος με τουφέκι, πιστόλι και μαχαίρι, άνοιξε πυρ στον παιδικό σταθμό, γύρω στις 12.30 τοπική ώρα (09.30 ώρα Ελλάδας), δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι μάρτυρες που ήταν μπροστά στη σοκαριστική επίθεση και κατάφεραν να γλυτώσουν, ανέφεραν ότι πρώτα πυροβόλησε το προσωπικό -μεταξύ των οποίων και μια δασκάλα που ήταν έγκυος οκτώ μηνών την οποία όμως σκότωσε με μαχαίρι- προτού περάσει με τη βία από τους δασκάλους σε ένα δωμάτιο, όπου τα παιδιά κοιμόντουσαν.

Στη συνέχεια πυροβόλησε κατά περαστικών και τους χτύπησε με αυτοκίνητό του, δήλωσε ο Παϊσάν Λουεσομπόν, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο ίδιος δήλωσε επίσης στο δίκτυο ThaiPBS ότι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν τον δράστη να χρησιμοποιεί μαχαίρι και όπλο. «Άρχισε να πυροβολεί, να σφάζει, να σκοτώνει παιδιά στον παιδικό σταθμό της Ουτάι Σαουάν».

Ο παιδικός σταθμός. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Ο παιδικός σταθμός. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από μαχαίρωμα, ωστόσο η διευθύντρια του παιδικού σταθμού, Nanticha Panchum, δήλωσε στο BBC, ότι άκουσε πυροβολισμούς μόλις είχε στείλει τα παιδιά για ύπνο όταν.

Συνήθως το κέντρο φρόντιζε 92 παιδιά στο χώρο, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και μιας βλάβης του λεωφορείου, εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν εκεί μόνο 24, με τη διευθύντρια να δηλώνει πως μόνο ένα παιδί επέζησε της φρικτής επίθεσης.

«Δεν έβρισκε το παιδί του και άρχισε να πυροβολεί»

«Βρισκόταν ήδη σε ένταση και όταν δεν μπορούσε να βρει το παιδί του συγχύστηκε ακόμα περισσότερο και άρχισε να πυροβολεί», δήλωσε ο Παϊσάν, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του με αυτοκίνητο και σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του πριν αυτοκτονήσει.

«Βγήκε έξω και άρχισε να σκοτώνει όποιον συναντούσε στο δρόμο…»

Λίγο μετά την είδηση της επίθεσης, η αστυνομία της Ταϊλάνδης δημοσίευσε διαδικτυακή έκκληση για ανθρωποκυνηγητό, αναγνωρίζοντας τον άνδρα ως τον Panya Kamrab. Ήταν πρώην αξιωματικός που είχε απολυθεί τον Ιούνιο για χρήση ναρκωτικών, δήλωσε αργότερα η αστυνομία.

Η έκκληση της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Η έκκληση της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στον παιδικό σταθμό, ήρθαν αντιμέτωποι με τις σορούς δασκάλων και παιδιών, που κείτονταν μέσα και έξω από το κτίριο.

«Διαπιστώσαμε ότι ο δράστης προσπάθησε να εισβάλει και χρησιμοποίησε κυρίως ένα μαχαίρι για να διαπράξει το έγκλημα σκοτώνοντας πολλά μικρά παιδιά», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Damrongsak Kittiprapat.

Σκληρές εικόνες. Πυροσβέστης προσεύχεται πάνω από τις σορούς των παιδιών. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Σκληρές εικόνες. Πυροσβέστης προσεύχεται πάνω από τις σορούς των παιδιών. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

«Στη συνέχεια βγήκε έξω και άρχισε να σκοτώνει όποιον συναντούσε στο δρόμο του με όπλο ή με το μαχαίρι μέχρι να φτάσει στο σπίτι του», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι: «Περικυκλώσαμε το σπίτι και στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι αυτοκτόνησε στο σπίτι του».

Μάλιστα, όπως μακάβρια διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς, πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε την οικογένεια του και μετά αυτοκτόνησε.

Σοκαριστικό βίντεο μέσα από τον παιδικό σταθμό

«Η δασκάλα που πέθανε, είχε ένα παιδί στην αγκαλιά της» -Οι μαρτυρίες σοκ για το μακελειό

Μια δασκάλα μόλις είδε τον άνδρα να πυροβολεί έξω ανθρώπους τόνισε: «Έτρεξα προς τα πίσω, τα παιδιά κοιμόντουσαν. Τα παιδιά ήταν δύο ή τριών ετών».

Μια άλλη εργαζόμενη στον παιδικό σταθμό δήλωσε στο ThaiPBS ότι τον παρακάλεσε να σταματήσει. «Κατευθυνόταν προς το μέρος μου και τον ικέτευσα για έλεος, δεν ήξερα τι να κάνω».

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε ότι το προσωπικό του παιδικού σταθμού είχε κλειδώσει την πόρτα, αλλά ο ύποπτος πυροβόλησε και κατάφερε να την ανοίξει.

Ο μακελάρης. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Ο μακελάρης. Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

«Η δασκάλα που πέθανε, είχε ένα παιδί στην αγκαλιά της. Δεν πίστευα ότι θα σκότωνε παιδιά, αλλά πυροβόλησε την πόρτα και την έσπασε», δήλωσε μάρτυρας στην τηλεόραση Kom Chad Luek της Ταϊλάνδης.

Οι τραυματιοφορείς περιέγραψαν συγκλονιστικές σκηνές: «Είναι μια σκηνή που κανείς δεν θέλει να δει. Από το πρώτο βήμα όταν μπήκα μέσα, ήταν οδυνηρό», δήλωσε στο Reuters εργαζόμενος στις πρώτες βοήθειες.

«Το έχουμε ξαναπεράσει, αλλά αυτό το περιστατικό είναι πιο οδυνηρό επειδή πρόκειται για μικρά παιδιά», ανέφερε άλλος διασώστης.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κάνει λόγο για «σοκαριστικό» περιστατικό

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ότσα, σε ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για ένα «σοκαριστικό» περιστατικό, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Έδωσα εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας να ταξιδέψει άμεσα στο σημείο για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και σε όλους τους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν άμεσα ανακούφιση σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διέταξε να κατεβάσουν όλες τις σημαίες της Ταϊλάνδης μεσίστιες την Παρασκευή, ενώ ο πρωθυπουργός Prayuth Chan-ocha αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή το απόγευμα.

Σε τραγική κατάσταση οι οικογένειες των θυμάτων

Έξω από τον παιδικό σταθμό, το πρωί της Παρασκευής, οικογένειες κάθονταν σε σειρές, φορώντας μαύρα. Κοντά τους βρίσκονταν μικρά φέρετρα, κίτρινα, γαλάζια και λευκά διακοσμημένα με χρυσό.

Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι οικογένειες των θυμάτων βρίσκονταν στον τόπο του μακελειού, ενώ μαζί τους κάθονταν εργαζόμενοι ψυχικής υγείας, μετέδωσε η ταϊλανδέζικη τηλεόραση TBS.

Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

Ο δολοφόνος είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο το πρωί της επίθεσης με κατηγορίες που αφορούσαν τη χρήση και πιθανή πώληση μεθαμφεταμίνης. Η ετυμηγορία του επρόκειτο να εκδοθεί την Παρασκευή.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί στην Ταϊλάνδη είναι σπάνιοι, αν και τα ποσοστά οπλοκατοχής είναι σχετικά υψηλά για την περιοχή. Τα παράνομα όπλα είναι επίσης κοινάό φαινόμενο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Πηγή