Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ με την ιδέα Κασσελάκη για τριήμερη ΚΟ στις Σπέτσες

Μετά το προεδρικό δάνειο, η εταιρική πρακτική που θέλει να λανσάρει στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δοκιμάζει τα όρια βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες που εμπνεύστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης για να φέρει πιο κοντά τους βουλευτές του κόμματός του μαρτυρά για πολλούς το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Νεύρα από τους βουλευτές

Το cycle meeting, ο κύκλος εργασίας που έχουν καθιερώσει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να κάνουν απολογισμό και προγραμματισμό του νέου έτους, έχει προκαλέσει πολλά νεύρα στους βουλευτές οι οποίο έλαβαν ένα email που περισσότερο το ερμηνεύτηκε ως μια διαδικασία αξιολόγησης παρά ως ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά και να παράξουν έργο.

Η ιδέα μάλιστα να κλειστούν και οι 36 βουλευτές επι διήμερο στο σπίτι του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες «για brainstorming και bonding» ήταν όχι απλά ξένη ως προς τα ελληνικά δεδομένα της πολιτικής σκέψης και της Αριστεράς, αλλά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως γιατί αυτή συνδυάστηκε και από το ύφος που εξέπεμπε το email της κας Τζάκρη που ανέλαβε το δύσκολο και άβολο έργο να ενημερώσει με ορολογία διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού (HR) τα μέλη της ΚΟ.

Μιλούν για λογικές CEO και μάνατζερ από τον Κασσελάκη

Οι «εντολές» Κασσελάκη στους τομεάρχες της ΚΟ για χρονομετρημένες παρουσιάσεις με ηλεκτρονικές διαφάνειες και ο απολογισμός έργου για μια βραχεία κοινοβουλευτική περίοδο περισσότερο ως μια διαδικασία αξιολόγησης εκλήφθηκε από την πλευρά των περισσότερων Βουλευτών οι οποίοι όλο και πιο συχνά βρίσκονται προ τετελεσμένων από την πλευρά της ηγεσίας.

Η εικόνα πάντως μιας ομαδικής αποστολής με λεωφορεία, θαλάσσια ταξί και πρωινές βόλτες στις αριστοκρατικές Σπέτσες δεν θα ήταν και η ιδανική για αυτή την κρίσιμη συγκυρία και καμπή στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διπλός αιφνιδιασμός πάντως μέσα σε μια εβδομάδα αρχικά με το δάνειο Κασσελάκη και χθες με το τριήμερο εργασίας κάνει πολλούς να μιλούν πλέον ανοιχτά για λογικές CEO και μάνατζερ από τις οποίες κυριαρχείται ο κ. Κασσελάκης στη σκέψη του και στην αντίληψή του για το πως βλέπει την πολιτική.

Στη βίλα του Στέφανου Κασσελάκη θα φιλοξενηθούν οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το τριήμερο των Σπετσών

Χαμός με την γκάφα Κασσελάκη για την παροιμία με το κάρο και το άλογο -«Πουτ δι κοτ ντάουν σλόουλι»

Η απάντηση Κασσελάκη

Η αποκάλυψη του iefimerida για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες βρήκε τον κ. Κασσελάκη στο πρωινό λόγω της διαφοράς ώρας με τις ΗΠΑ, ωστόσο όσο περνούσαν οι ώρες και οι αντιδράσεις διογκώνονταν στο εσωκομματικό σκηνικό τόσο μεγάλωνε και η ενόχλησή του για την υποδοχή της είδησης.

«Προσωπικά, δεν θα πορευτώ στην ελληνική πολιτική ούτε με τα συντηρητικά στερεότυπα της Δεξιάς ούτε με το βλέμμα στο bullying των καθεστωτικών ΜΜΕ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Κασσελάκης, φανερά ενοχλημένος και ρίχνοντας το φταίξιμο για τις έντονες αντιδράσεις …στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ενήμερο το προεδρείο της ΚΟ

Στη συνέχεια το κλίμα άρχισε να χαλάει ακόμη περισσότερο καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, για τις προθέσεις του κ. Κασσελάκη να διοργανώσει τριήμερο εργασίας εκτός Αθηνών και εκτός Βουλής, ήταν ενήμερο και το προεδρείο της ΚΟ, στο οποίο μετέχουν οι δυο γραμματείς Σβίγκου και Βασιλειάδης, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παππάς, Καλαματιανός και Ξανθόπουλος, ο διευθυντής και η γραμματέας της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας και Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών σημείωναν στο iefimerida ότι δεν διαφωνούν με την ιδέα του τριήμερου εργασίας αλλά με τον τόπο. Κατατέθηκαν και συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις έναντι της επιμονής του κ. Κασσελάκη να πραγματοποιηθεί στο τουριστικό νησί. Μια εναλλακτική ήταν η Καλαμάτα και μια άλλη πρόταση ήταν και η Λάρισα.

Ειδικά για τη Θεσσαλία η σκέψη είχε να κάνει περισσότερο και με ένα διαφορετικό σχεδιασμό που θα περιλάμβανε το απαραίτητο brainstorming αλλά και ταυτόχρονα συντονισμένες εξορμήσεις στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες και τον πολύπαθο αγροτικό κόσμο.

Ουσιαστικά αυτό που απορρίπτεται οριζόντια είναι η λογική του bonding, της σύσφιξης των σχέσεων δηλαδή, που περιλαμβάνουν αυτού του τύπου οι πρακτικές, με την ιδέα της στενής συμβίωσης για μακρό χρονικό διάστημα κάτω από την ίδια στέγη να μην είναι θελκτική για τους Βουλευτές.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως ξόρκισε στην ανάρτησή του το κακό κλίμα μεταξύ των βουλευτών γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «στενό κύκλο», όλοι είμαστε μία γροθιά».

Στο κάδρο και ο Τσίπρας

Στη συνέχεια ωστόσο και με τις αντιδράσεις να διογκώνονται και από μερίδα των λεγόμενων προεδρικών που συγκροτούν μια ισχυρή ομάδα στο εσωκομματικό σκηνικό και διατηρούν απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη έδιναν και μια άλλη διάσταση στην επιλογή των Σπετσών.

Όπως σημείωναν η επιλογή του τριημέρου στις Σπέτσες είναι και ένα τεστ για την επιλογή που θα κάνει ο κ. Κασσελάκης να κατέβει στις εθνικές εκλογές υποψήφιος. Το κοσμοπολίτικο νησί ανήκει στην Α΄ Πειραιά και ο κ. Κασσελάκης θέλει να παραμείνει σε αυτή για να σπάσει η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του, αλλά και για να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη ναυτιλία.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί έχει εκλέξει ήδη ένα Βουλευτή και αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει στα σχέδιά του να ενισχύσει τους δεσμούς του με το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρόεδρος απέναντι στα νέα ήθη που θέλει να εμφυσήσει στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης καθώς σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο ο κ. Τσίπρας έχει λάβει ήδη ξεχωριστή πρόσκληση να βρεθεί και εκείνος στη βίλα του διαδόχου του στο κόμμα το τριήμερο 19 με 21 Ιανουαρίου.

Το μέλλον του τριήμερου στις Σπέτσες θα κριθεί όπως όλα δείχνουν στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου με τη μεγαλύτερη πίεση να ασκείται αυτή την ώρα από την πλευρά των νεοπροεδρικών στην ομάδα των προεδρικών επί Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή