Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μερς: Πρόωρο να μιλά κανείς για περιορισμό των μέτρων της ΕΚΤ

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ίσως είναι κοντά στα κατώτατα επίπεδά τους αλλά είναι ακόμα πρόωρο να μιλήσει κανείς για περιορισμό των μέτρων στήριξης της οικονομίας δεδομένου του κινδύνου που ενέχει μια πρώιμη αντίδραση, δήλωσε σήμερα ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι εύθραυστη και η αύξηση του πληθωρισμού ίσως να μην είναι διατηρήσιμη άρα η όποια μεταστροφή χρειάζεται να είναι σταδιακή και προσεκτική, δήλωσε ο Μερς σε συνέδριο.

Ο επιφυλακτικός τόνος του Μερς υποδηλώνει ότι η όποια νομισματική σύσφιξη ακόμα απέχει χρονικά και η τράπεζα αναμένεται όταν συνεδριάσει τον Δεκέμβριο να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού πέρα της προγραμματισμένης διάρκειάς του έως τα τέλη του επόμενου Μαρτίου.

«Εάν κοιτάξεις την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, είναι πολύ προσεκτικοί στην ομαλοποίηση της πολιτικής», δήλωσε ο Μερς, ο οποίος εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα ενεργήσει με την ίδια απαραίτητη προσοχή.

«Πιστεύω ότι αυτό (το να μιλά κανείς για επέκταση των μέτρων στήριξης) είναι μάλλον ακόμα πρόωρο, δεδομένου του εύθραυστου χαρακτήρα της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε.

Ο Μερς πρόσθεσε ότι τα υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων επίσης θα επηρεάσουν την εκτίμηση της ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, ελπίζοντας να περιορίσει τις προσδοκίες για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, ο Μερς δήλωσε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ενδελεχείς συζητήσεις για την πολιτική της, οι οποίες θα μπορούσαν «εύκολα να παραταθούν» και πέρα από μια μεμονωμένη συνεδρίαση.

«Και για το λόγο αυτό, δεν θέλω να δημιουργήσω υπερβολικές προσδοκίες για την επόμενη συνάντησή μας», δήλωσε. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά ενεργώντας πρόωρα».

Ο Μερς δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να αποσύρει τα επιθετικά μέτρα στήριξης της οικονομίας «το συντομότερο δυνατόν» αλλά παραδέχθηκε ότι δεδομένου του μεγάλου όγκου των αγορών ομολόγων που έχει κάνει, θα χρειαστεί μάλλον χρόνος για να γίνει αυτό.

Είπε επίσης ότι δεδομένου του εύθραυστου χαρακτήρα της ανάκαμψης της ευρωζώνης, η τρέχουσα στάση πολιτικής της ΕΚΤ είναι η κατάλληλη.


Πηγή