Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Μεταναστευτικό: Τρόμος στη Σουηδία για τον πόλεμο συμμοριών -Κατεβάζει τον στρατό στους δρόμους ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι κάλεσε τον επικεφαλής του στρατού για να συζητήσει πώς οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας που έχει συγκλονίσει τη χώρα με σχεδόν καθημερινούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις.

Η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της βίας των συμμοριών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους σε όλη τη χώρα αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και αθώων παρευρισκομένων.

Τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον εθνικό αστυνομικό διευθυντή την Παρασκευή για να διερευνήσει «πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών».

Δεν είναι σαφές πώς θα εμπλακεί ο στρατός, αλλά προηγούμενες προτάσεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάληψη από τους στρατιώτες καθηκόντων προστασίας, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι αστυνομικοί για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Πρωτοφανής εγκληματικότητα από συμμορίες στη Σουηδία

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Κρίστερσον σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».

Η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών εδώ και χρόνια, αλλά η έξαρση των πυροβολισμών και των βομβιστικών επιθέσεων τον Σεπτέμβριο ήταν μεγάλη.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ξεχωριστές επιθέσεις με εμπλεκόμενες εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες συχνά στρατολογούν εφήβους σε κοινωνικά μειονεκτικές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα.

Σουηδία: Τρεις νεκροί στον πόλεμο των συμμοριών σε 24 ώρες – Κόμματα ζητούν παρέμβαση του στρατού

Ένα από τα θύματα ήταν μία γυναίκα γύρω στα 20, η οποία έχασε τη ζωή της σε έκρηξη στο Uppsal.

Η αντιπολίτευση ζητά παρέμβαση του στρατού

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, γύρω στις 4 το πρωί, εκρηκτικός μηχανισμός σκότωσε μία 25χρονη γυναίκα στο προάστιο της Ουψάλας. Πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε η αστυνομία στην ιστοσελίδα της.

«Είναι πιθανόν το γεγονός αυτό να έχει σχέση με την εθνική σύγκρουση» μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουψάλας, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος αυτός αναμένεται να συνεχιστεί.

Το πρωτοφανές αυτό κύμα βίας συνδέεται με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο πόλεμος των συμμοριών συγκλονίζει εδώ και εβδομάδες τη χώρα, η οποία αγωνίζεται να σταματήσει αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις -που τις περισσότερες φορές στοχεύουν στον εκφοβισμό των μελών αντίπαλων συμμοριών και των συγγενών τους.

Σημειώνεται ότι οι δράστες αυτών των βίαιων περιστατικών είναι όλο και πιο νέοι, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται και οι παράπλευρες απώλειες.

Για να σταματήσει το κακό, οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (άκρα δεξιά) πρότειναν σήμερα να επιστρατευθεί ο στρατός για να υποστηρίξει την αστυνομία στο έργο της.

«Αυτή δεν είναι η Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία», δήλωσε σήμερα η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η Άντερσον, η οποία έχασε τις εκλογές πέρυσι, εν μέρει γιατί οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την ικανότητα της κυβέρνησής της να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον νόμο για να επιτρέψει στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην καταπολέμηση των συμμοριών.

«Η περιπολία που εκτελούν οι αστυνομικοί θα μπορούσε να πραγματοποιείται από τον στρατό. Επιπλέον, ο στρατός διαθέτει την τεχνογνωσία με την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει», επισήμανε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Σουηδία.


Πηγή