Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Χαμόγελα στην κυβέρνηση για τις δημοσκοπήσεις -Πολιτική κυριαρχία ΝΔ, δεν προσελκύει δυνάμεις η εκλογή Κασσελάκη

Με χαμόγελα υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο 48ωρο και επιβεβαιώνουν την πολιτική της κυριαρχία, παρά το δύσκολο ξεκίνημα της θητείας της.

Ο πρωθυπουργός διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, ενώ η εκλογή Κασσελάκη δεν μοιάζει ικανή να προσελκύσει δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά ποσοστά. Κινούμενος σε αυτό το πνεύμα, στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως αντίπαλο της κυβέρνηση του «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», στέλνοντας το μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι η διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την βελτίωση της καθημερινότητας.

Η συζήτηση που έγινε, μόλις αποχώρησαν οι δημοσιογράφοι, λειτούργησε και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τους βουλευτές, κυρίως της Θεσσαλίας, να θέτουν ζητήματα μεγαλύτερης συνεργασίας με τα υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις πρόσφατες καταστροφές, Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα και έναν έντονο διάλογο μεταξύ του βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστου Μπουκώρου και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκης, για την διαχείριση και την παρουσία στο πεδίο μετά το πέρασμα του Danielαπό την περιοχή. 

Οι τρεις δημοσκοπήσεις

Και οι τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της Alco, της Pulse και της Metron Analysis, επιβεβαιώνουν την πλήρη κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό και, ταυτόχρονα, τα «αναιμικά» οφέλη της ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημοσκόπηση Pulse: Με 38% κυρίαρχη η ΝΔ -«Υπάρχει θέμα διάσπασης» λένε 6 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse, για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ έχει διαφορά 19 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (38%, έναντι μόλις 19%) στην εκτίμηση ψήφου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος.

Πρόθεση ψήφου

Εκτίμηση ψήφου

Επίσης, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες -τόσο στο γενικό κοινό όσο και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα διάσπασης του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην πρώτη θέση στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τρίτος με 28% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές. Τέταρτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28% θετικές γνώμες και 59% αρνητικές.

Δημοσκόπηση Metron: Στο 19,6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 16 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (29,7% έναντι 13,7%) και εκτινάσσεται στο 19,6% στην εκτίμηση ψήφου (ΝΔ 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%).

Στα αξιοσημείωτα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ με 12,5% (από 11,8%), το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 9,5% (από 7,7%) με ισχυρή συσπείρωση και εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου

Εκτίμηση ψήφου

Σε ότι αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από 4 χρόνια στην πρωθυπουργία, είναι πρώτος με 45% θετικές γνώμες, έναντι 53% αρνητικών, και ο κ. Κασσελάκης μόλις πέμπτος με 54% αρνητικές-31% θετικές ψήφους πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δημοσκόπηση Alco: Στο 32,3% η ΝΔ, 15,3% ο ΣΥΡΙΖΑ -Χειρότερη η εικόνα μετά τον Κασσελάκη, λέει το 40%

Στη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, η ΝΔ διατηρεί διαφορά 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Alco: Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,8% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, η Ελληνική Λύση με 5% και οι «Σπαρτιάτες» με 4,5%.

Στην έρευνα της Alco οι πολίτες κλήθηκαν, επίσης, να απαντήσουν στο ερώτημα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη.

Το 40% απαντά ότι είναι χειρότερη, το 17% «το ίδιο κακή» (σύνολο 57% ή 6 στους 10). «Καλύτερη» απαντά το 14%, ενώ το 12% απαντά «το ίδιο καλή» (σύνολο 26%) στο γενικό κοινό.

Στο ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% απαντά ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το ίδιο καλή αποκρίνεται το 29%, χειρότερη λέει το 23%, το ίδιο κακή μόλις το 2%. Δεν απάντησε το 9%.


Πηγή