Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Μεταφέρονται στην Κέρκυρα οι επιβάτες από το πλοίο -Κόλαση φωτιάς, κάηκε σε ένα τέταρτο, πώς έγινε η διάσωση

Συναγερμός σήμανε από τα ξημερώματα στο Λιμενικό για φωτιά σε επιβατικό πλοίο έξω από την Ηγουμενίτσα.

Το επιβατηγό πλοίο «Euroferry Olympia», με σημαία Ιταλίας, έπιασε φωτιά λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι. Στο πλοίο, στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά, επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου, 288 επιβάτες 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Η πυρκαγιά -από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- εκδηλώθηκε στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου και εξαπλώθηκε από άκρη σε άκρη. Οι εικόνες και τα βίντεο άλλωστε μαρτυρούν το μέγεθος της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που
μεταδίδει το Il Messaggero, η
φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα αμπάρια του
πλοίου που μετέφερε κυρίως φορτηγά και
τους οδηγούς τους. Το πλήρωμα προσπάθησε
αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό
που είχε αλλά, δεδομένης της αδυναμίας
να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε
εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε δύο λέμβους των 150 ατόμων, κανένα άτομο δεν βρέθηκε στη θάλασσα και εν συνεχεία από τις λέμβους στα σκάφη του λιμενικού και τις ιταλικής ακτοφυλακής.

Φωτιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, σε λέμβους και σκάφη οι επιβάτες

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κάτσαφάδος ενημέρωσε ότι οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στο σημείο οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και ευνοούν το έργο των διασωστών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη έχουν αποβιβαστεί, 278 επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα. Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας έχουν ήδη γίνει προετοιμασίες για την άφιξή τους. Σύμφωνα με το kerkyrasimera, η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Κέρκυρας, σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία, το Λιμεναρχείο, ο ΟΛΚΕ, η Περιφερεια Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, διασωστικες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν και μεταφέρονται στο σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο κοντά στην Ερείκουσα.

Επίσης, ένας επιβάτης με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε ήδη με πλωτό του λιμενικού στη Κέρκυρα.

φωτιά, κέρκυρα, τραυματίας

Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχει σημειωθεί το συμβάν, έσπευσαν το πλοίο «Ελυρος», η φρεγάτα Ύδρα πυροσβεστικά σκάφη και άλλα παραπλέοντα πλοία, σκάφη του λιμενικού σώματος της ιταλικής ακτοφυλακής και παραπλέοντα πλοία.

Φωτιά σε πλοίο, μαρτυρία επιβάτη: «Είμαστε σε σωσίβιες λέμβους, φοβάμαι για κάποιους που κοιμούνταν στο γκαράζ»

Στο μεταξύ, ένας εκ των επιβατών του πλοίου ο κ. Νάσος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Νάσος που βρισκόταν στο πλοίο.

Χαρακτηριστική η μαρτυρία και άλλου επιβάτη ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ περιέγραψε πώς ξέσπασε η φωτιά και πώς έγινε η εκκένωση: «Στις 4:30 μας χτύπησε το πλήρωμα την πόρτα της καμπίνας, μας είπαν βγείτε έξω, βγήκαμε, είδαμε τη φωτιά, βάλαμε τα σωσίβια και επιβιβαστήκαμε στις λέμβους. Η εκκένωση έγινε σε μια ώρα, δεν υπήρξε πανικός, σωθήκαμε χάρη στο πλήρωμα που ήταν πολύ καλό. Επιβιβαστήκαμε σε δύο σωστικές λέμβους των 150 ατόμων και μετά αμέσως στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού που είχε καταπλεύσει».


Πηγή