Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τα 77 εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κέρδισαν αστέρι στα βραβεία γαστρονομίας FNL 2022

Κάθε χρόνο ο θεσμός FNL Best Restaurants Αwards 2022 ξεχωρίζει και επιβραβεύει τα εστιατόρια της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής που με τις δημιουργίες τους ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε. Φέτος, με την εστίαση να αντιμετωπίζει τις τεράστιες προκλήσεις της πανδημίας, ο θεσμός αυτός έχει μια ιδιαίτερη σημασία.

Για την εστίαση το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός. Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλεπάλληλα lockdown και περιοριστικά μέτρα που αφενός δημιούργησε μια κρίση στην αγορά και αφετέρου μας έκανε όλους να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της εστίασης στην ψυχολογία μας. Το εστιατόριο, εκτός από χώρος γαστριμαργικών απολαύσεων, είναι και ένας χώρος κοινωνικών ζυμώσεων, ένα εργαστήριο επικοινωνίας και μέθεξης, ένα μέσο διακίνησης ιδεών και απόψεων, που λειτουργεί για τον καταναλωτή ευεργετικά. Το να πηγαίνεις για φαγητό σε ένα εστιατόριο, το να μελετάς και να φροντίζεις τα ρούχα που θα φορέσεις, το να συναντάς τους φίλους, τους γνωστούς, τους συναδέλφους σου, το να βγαίνεις από το στενό πλαίσιο της καθημερινότητάς σου για να βιώσεις μια γαστρονομική εμπειρία και να απολαύσεις πιάτα που είτε είναι φτιαγμένα σαν βρώσιμα έργα τέχνης από σεφ της haute cuisine, είτε πιο basic πιάτα που δίνουν έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης, είναι μια αληθινή ιεροτελεστία. Το τραπέζι γύρω από το οποίο καθόμαστε με τους συνδαιτυμόνες μας και απολαμβάνουμε ένα καλό κρασί και μια ωραία συζήτηση, είναι ένα είδος ομαδικής ψυχοθεραπείας. Η χρονιά που πέρασε με την εστίαση πολλές φορές κλειστή ή χωρίς μουσική ή με απαραίτητα για τη δημόσια υγεία μέτρα, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε για τα καλά τον κοινωνικό ρόλο του εστιατορίου, πέρα από χώρο που προάγει την τέχνη και την κουλτούρα της γαστρονομίας. Έτσι, το να υπάρχουν θεσμοί βράβευσης των πρωταθλητών της γαστρονομίας, φέτος έχει έναν διττό χαρακτήρα: από τη μια στηρίζει το χώρο της εστίασης, από την άλλη στέλνει ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα ότι, μετά από μια περίοδο παράξενη με πρωτοφανείς συνθήκες, τα καλύτερα έπονται. Το πλέον σίγουρο είναι ότι σε κάθε τομέα, αν κάτι αφήνει πίσω της ως απόσταγμα όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας, είναι ότι η επιμονή στη λεπτομέρεια, η έμφαση στην ποιότητα, η σημασία της δημιουργικότητας και η διατήρηση μιας αυθεντικής ταυτότητας, είναι τα όπλα της αγοράς και το αντίδοτο σε κάθε είδους κρίση. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιουργία του εστιατορίου Botrini's Athens - Φωτογραφία: Courtesy of Botrini's
Δημιουργία του εστιατορίου Botrini’s Athens – Φωτογραφία: Courtesy of Botrini’s

Πώς επιλέγει η κριτική επιτροπή του FNL Best Restaturants Αwards 2022 τους νικητές της χρονιάς

Το 2016 ήταν η χρονιά που γεννήθηκαν τα βραβεία γαστρονομίας FNL Best Restaurants Αwards στην Ελλάδα. Μια ομάδα κριτικών εστιατορίων και γευσιγνώστες του site γαστρονομίας FNL που ίδρυσε ο γευσιγνώστης Πάνος Δεληγιάννης, η οποία εμπλουτίστηκε με τις απόψεις καταξιωμένων δημοσιογράφων και foodies από τον κόσμο της γαστρονομίας, ξεκίνησαν να επιβραβεύουν με τιμητικά αστέρια τα εστιατόρια της χώρας μας που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που προηγήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Ιόνιο. Έκτοτε, η ενέργεια έγινε θεσμός. Από φέτος, η διαδικασία βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας θα έχει δύο στάδια. Όπως εξηγεί στο iefimerida ο Πάνος Δεληγιάννης, ιδρυτής του FNL, «τα FNL Best Restaurant Awards επιστρέφουν μετά από έναν χρόνο απουσίας για να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο τα εστιατόρια και τους δημιουργούς τους και να φωτίσουν τις πιο αξιόλογες προσπάθειες. Η απουσία ήταν για εμάς υποχρεωτική επιλογή αφού δεν διανοηθήκαμε να διακινδυνεύσουμε το κύρος των βραβείων ή να… χλευάσουμε κοινό και εστιατόρια που δοκιμάστηκαν από την πανδημία και έμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν το 2020. Όμως και αυτή η κρίση πείσμωσε και έβγαλε τον πιο δημιουργικό εαυτό των ανθρώπων της εστίασης με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικότατες αφίξεις και ανακατατάξεις αυτή τη χρονιά. Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα FNL Best Restaurant Awards θα δίνονται πλέον σε δύο στάδια. Τώρα ανακοινώσαμε τα αστέρια των εστιατορίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στις 23 Μαΐου θα ανακοινώσουμε τα αστέρια στην υπόλοιπη Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μεγάλης -κοινής για όλους- τελετής απονομής. Αυτό μας επιτρέπει να απονέμουμε τα αστέρια την στιγμή που κοινό και εστιατόρια τα χρειάζονται περισσότερο, αλλά και να πραγματοποιούμε την εκδήλωση της απονομής με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια». 

To μπαρ του εστιατορίου Delta Restaurant στο ΚΠΙΣΝ - Φωτογραφία: Courtesy of Delta Restaurant
To μπαρ του εστιατορίου Delta Restaurant στο ΚΠΙΣΝ – Φωτογραφία: Courtesy of Delta Restaurant

Από εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας μέχρι συναρπαστικά street food 

Το βασικό κριτήριo επιλογής και βράβευσης των εστιατορίων από την κριτική επιτροπή είναι η ποιότητα των χώρων εστίασης ανεξαρτήτως κατηγορίας. «Κάποτε η λέξη γαστρονομία ισούταν μόνο με τα πολυτελή εστιατόρια των μεγάλων σεφ. Σήμερα, ένας γκουρμέ εξερευνητής αποζητά και εκτιμάει το συναρπαστικό street food, αγαπάει το απλό καθησυχαστικό φαγητό που ονομάζουμε comfort, και ξετρελαίνεται να ανακαλύπτει την ευγένεια τόσο στα καθημερινά φαγητά του, άλλοτε στα κλασικά παραδοσιακά στέκια – ακόμα και με τον τρόπο που τα “ερμηνεύουν” σήμερα οι σεφ στα πλαίσια της εδραιωμένος στο εξωτερικό τάσης του bistronomy- όσο και στα πιο πολυτελή, γαστρονομικά τους εστιατόρια. Για αυτούς τους λόγους τα FNL Best Restaurants Αwards 2022 έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα να απαντούν στα ερωτήματα του καταναλωτή, πληροφορώντας τον επακριβώς τι είναι το κάθε εστιατόριο από αυτά που βραβεύσαμε και τι θα πρέπει να περιμένει από αυτό. Ο στόχος των βραβείων υπήρξε ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή: αφορά την κατάρτιση ενός πλήρους οδηγού που θα ανανεώνεται και θα επαναξιολογεί, κάθε χρονιά, τα καλύτερα εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα, ενώ κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται με καινούργια γεωγραφικά διαμερίσματα με σκοπό σύντομα να καλύψει απ´ άκρη σ’ άκρη ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.» αναφέρει η ομάδα του FNL. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολυμελής επιτροπή των βραβείων γαστρονομίας FNL Best Restaurants Αwards 2022, ξεκινά κάθε χρόνο ένα σαφάρι γεύσης, ένα μεγάλο γαστρονομικό οδοιπορικό, ώστε να εξερευνήσει και να χαρτογραφήσει την γαστρονομική σκηνή της χώρας, η οποία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς. Οι γευσιγνώστες, οι δημοσιογράφοι γεύσης και οίνου, οι foodies, επισκέπτονται εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, αξιολογώντας το μενού, το σέρβις, το χώρο, όλα όσα δηλαδή συνθέτουν τη συνολική εμπειρία γαστρονομίας που προσφέρει ένας χώρος εστίασης, και καταλήγουν στη βράβευση ή όχι του εστιατορίου με ένα ή περισσότερα αστέρια FNL. Τα βραβεία γαστρονομίας, όπως εξηγεί η ομάδα του FNL, «χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση, την ποιοτική βαθμίδα και το στυλ τους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τα εστιατόρια με ένα αστέρι. Η διαφοροποίηση ανάμεσα στη λογική του ενός αστεριού και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL». 

H θέα στην Ακρόπολη του εστιατορίου Sense στο Athens Was Hotel κόβει την ανάσα -Φωτογραφία: Courtesy of Sense
H θέα στην Ακρόπολη του εστιατορίου Sense στο Athens Was Hotel κόβει την ανάσα -Φωτογραφία: Courtesy of Sense

Η κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια γαστρονομική ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL.

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στη λογική του ενός αστεριού και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL. Έτσι, τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους δεδομένου ότι ακολουθούμε τη λογική του «καλό στην κατηγορία του». Αντίθετα, τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. 

Tα αστέρια των FNL Best Restaurant Awards για το 2022 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Tα αστέρια των FNL Best Restaurant Awards για το 2022 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Οι νικητές των FNL Best Restaurant Awards 2022 – Τα 77 εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που πήραν αστέρι γαστρονομίας 

Αυτά είναι τα 77 εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards 2022 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων. Από αυτά δύο εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 18 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 57 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 77 βραβευμένων περιλαμβάνονται 32 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλος χορηγός των FNL Best Restaurant Awards 2022 είναι η Intracom και χορηγοί τα αυτοκίνητα DS Automobiles, η σαμπάνια Moët & Chandon, το τζιν Roku, η μπίρα ΕΖΑ Premium Pilsener, το οινοποιείο Anhydrous, ο καφές Taf και το νερό Δουμπιά.

Δημιουργία του εστιατορίου Σπονδή στην Αθήνα - Φωτογραφία: Courtesy of Spondi / Special Digital Athens
Δημιουργία του εστιατορίου Σπονδή στην Αθήνα – Φωτογραφία: Courtesy of Spondi / Special Digital Athens

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
Σπονδή, Αθήνα
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Delta Restaurant, Αθήνα (new comer)
Hervé, Αθήνα (new comer)
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα 
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα (new entry)
Soil, Αθήνα (new comer)
The Ziller’s, Αθήνα (new entry)

O σεφ του farm-to-table εστιατορίου Soil Τάσος Μαντής - Courtesy of Soil Restaurant
O σεφ του farm-to-table εστιατορίου Soil Τάσος Μαντής – Courtesy of Soil Restaurant

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 
ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
Botrini’s, Αθήνα 
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Aleria, Αθήνα 
CTC, Αθήνα 
Hytra, Αθήνα 
Varoulko Seaside, Αθήνα 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Salonika Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Artisanal, Αθήνα 
Cookoovaya, Αθήνα 
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη (new entry)
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Γιουβετσάκια, Αθήνα 
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα 
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα (new entry)
Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα (new entry) 

MODERN BISTRO
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Vezené, Αθήνα 
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Annie Fine Cooking, Αθήνα (new comer)
Clochard, Θεσσαλονίκη 
Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη (new entry)
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα 
Malconi’s, Αθήνα 
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα (new comer)
Simul, Αθήνα 

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη 
Μούργα, Θεσσαλονίκη 
+τροφή, Θεσσαλονίκη (new comer)
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα (new entry)
ΦΙΤΑ, Αθήνα (new entry) 

Η βεράντα του εστιατορίου Tudor Hall στο roof garden του King George Hotel - Φωτογραφία: Tudor Hall
Η βεράντα του εστιατορίου Tudor Hall στο roof garden του King George Hotel – Φωτογραφία: Tudor Hall

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
Veritable, Αθήνα 
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Abreuvoir, Αθήνα (new entry)
Monzù, Αθήνα (new comer)
Napul’e, Αθήνα (new entry)
Le Pavillon, Αθήνα (new comer)

HIGH END BEACH RESTAURANTS – FUSION & ETHNIC
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Sushimou, Αθήνα 
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Birdman, Αθήνα 
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα 
Nikkei, Αθήνα 
Νοlan, Αθήνα 
Matsuhisa Athens, Αθήνα 
Senta, Αθήνα • (new comer)
Freud Oriental, Αθήνα 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Basegrill, Αθήνα 
Beefbar Athens, Αθήνα (new comer)
Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη (new entry)
Drakoulis Dry & Raw (Βούλα, Κηφισιά) , Αθήνα (new comer Κηφισιά)
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Spit Jack, Αθήνα (new entry)Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα 
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Bluefish, Αθήνα (new entry)
Δουράμπεης, Αθήνα 
Kritikos Port, Θεσσαλονίκη (new comer)
Milos, Αθήνα (new comer)
Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) (new comer Κηφισιά)
Τριζόνι, Θεσσαλονίκη (new comer)

STREET FOOD
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Baba Ganoush, Αθήνα 
Black Salami, Αθήνα (new comer)
Chicken Picnic, Αθήνα (new comer)
Falafel Abu Milad, Αθήνα 
Feyrouz, Αθήνα 
Granello, Αθήνα 
Hoocut, Αθήνα 
Κώστας, Αθήνα 
Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
Overall, Αθήνα (new comer)
Smash n’ bun, Αθήνα (new comer)
Surfer Maya, Θεσσαλονίκη (new comer)

*ως new comer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.


Πηγή