Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Με 2 «πυραύλους νίντζα» εξόντωσαν οι ΗΠΑ τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, ενώ στεκόταν σε αυτό το μπαλκόνι στην Καμπούλ

Νέες λεπτομέρειες βγαίνουν στο φως για την εξόντωση του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι από τη CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο 71χρονος ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στις 21:48 του Σαββάτου ώρα ΗΠΑ· στις 04:48 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του σε πλούσια περιοχή στο κέντρο της Καμπούλ το Σαββατοκύριακο, όταν drones της CIA εκτόξευσαν δύο πυραύλους Hellfire “Ninja” εξοπλισμένους με λεπίδες σε μια επιχείρηση που σχεδιαζόταν επί μισό χρόνο και τον εξόντωσαν.

Η γυναίκα, η κόρη και τα εγγόνια του Ζαουάχρι ζούσαν μαζί του, αλλά δεν έπαθαν τίποτε κατά την επίθεση στο σπίτι ιδιοκτησίας ανώτερου συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Σιρατζουντίν Χακάνι, που έχει δεσμούς με ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα και καταζητείται από το FBI.

Στο μπαλκόνι αυτού του τριώροφου κτιρίου σε πλούσια συνοικία της Καμπούλ βρήκε το θάνατο από πυραύλους που εκτόξευσαν drones της CIA o αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι
Στο μπαλκόνι αυτού του τριώροφου κτιρίου σε πλούσια συνοικία της Καμπούλ βρήκε το θάνατο από πυραύλους που εκτόξευσαν drones της CIA o αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι / Φωτογραφία: Twitter

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοινώνοντας την εξόντωση του Ζαουάχρι.

Το πλήγμα έγινε
στην περιοχή Σερπούρ της Καμπούλ, όπου
ζουν αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης
των Ταλιμπάν.

Οι πύραυλοι
νίντζα

Ο Ζαουάχρι είχε βγει στο μπαλκόνι του τριώροφου κτιρίου τα χαράματα της Κυριακής (06:18 τοπική ώρα), όταν έπεσαν πάνω του δύο πύραυλοι R9X, εφοδιασμένοι με μακριές λεπίδες για να σκοτώνουν στόχους με την κινητική ενέργεια με στόχο να ελαχιστοποιούνται οι παράπλευρες απώλειες.

Εκτόξευση πυραύλου Hellfire από αμερικανικό drone
Εκτόξευση πυραύλου Hellfire από αμερικανικό drone

Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν για πλήγματα ακριβείας από drones και συχνά χρησιμοποιούνται κατά στόχων μεγάλης σημασίας.

Απομεινάρια πυραύλου R9X που χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Υεμένη
Απομεινάρια πυραύλου R9X που χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Υεμένη / Φωτογραφία: Twitter

Φέρουν 45 κιλά ενισχυμένου μετάλλου στο μπροστινό μέρος τους με έξι επιμηκυνόμενες λεπίδες σχεδιασμένες να πολτοποιούν το στόχο κατά την πρόσκρουση χωρίς να πυροδοτούν έκρηξη, που θα μπορούσε να αποβεί φονική για όσους βρίσκονται γύρω.

Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Ο γιατρός που έγινε ο πιο καταζητούμενος στον κόσμο -Ποιος ήταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα -«Πανηγύρισε» ο Μπάιντεν σε διάγγελμα

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη των πυραύλων αυτών.

Το τέλος ενός
αρχιτρομοκράτη

Η επίθεση έγινε μετά τις πληροφορίες αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών ότι ο Ζαουάχρι είχε μετακομίσει πέρυσι στο Αφγανιστάν.

Οσάμα μπιν Λάντεν και Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε κρησφύγετό τους στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2001
Οσάμα μπιν Λάντεν και Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε κρησφύγετό τους στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2001 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
O υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Σιρατζουντίν Χακάνι. Σε σπίτι ιδιοκτησίας ανώτερου συμβούλου του ζούσε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι με την οικογένειά του / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
O υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Σιρατζουντίν Χακάνι. Σε σπίτι ιδιοκτησίας ανώτερου συμβούλου του ζούσε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι με την οικογένειά του / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

«Φέτος εξακριβώσαμε ότι η οικογένεια Ζαουάχρι, η γυναίκα, η κόρη του και τα παιδιά της μετακόμισαν σε κρησφύγετο στην Καμπούλ», είπε Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ουδέποτε εθεάθη να βγαίνει από το σπίτι κι ότι μόνον εκείνος σκοτώθηκε, ενώ μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Χακάνι, που μετέχει στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, απομάκρυναν μετά την επίθεση τα συγγενικά πρόσωπα του Ζαουάχρι και τα μετάφεραν σε άλλη τοποθεσία στο πλαίσιο «μιας ευρύτερης προσπάθειας συγκάλυψης ότι ζούσαν εκεί».

Πώς σχεδιάστηκε
η επίθεση κατά του Ζαουάχρι

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το κρησφύγετο του Ζαουάχρι την 1η Ιουλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε έκανε «λεπτομερείς ερωτήσεις» για τις πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικε΄ς μυστικές υπηρεσίες, εξέτασε μια μακέτα του σπιτιού που είχαν φτιάξει και του έδειξαν στον Λευκό Οίκο και ρώτησε για την πιθανότητα παράπλευρων απωλειών μεταξύ αμάχων, είπε ο αξιωματούχος.

Στις 25 Ιουλίου
ο Μπάιντεν αποφάσισε να εγκρίνει την
επίθεση. «Είχε επικεντρώσει την προσοχή
του στο να διασφαλιστεί ότι ελήφθησαν
όλα τα μέτρα για να ελαχιστοποιούν οι
κίνδυνοι αυτοί [των παράπλευρων
απωλειών]».

Ήταν η πρώτη αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν μετά τη χαοτική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021.


Πηγή