Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μηταράκης για τον θάνατο των 12 μεταναστών: Ευθύνη της Τουρκίας να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις [βίντεο]

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Λιλ της Γαλλίας, ήταν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης απάντησε ξανά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τον θάνατο 12 μεταναστών λόγω ψύχους στο έδαφός τους, μετά την επαναπροώθησή τους από τις ελληνικές Αρχές στα σύνορα των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της γαλλικής Προεδρίας και τόνισε πως η Ελλάδα και τα κράτη πρώτης υποδοχής ΜΕD5, δεσμεύονται να εργαστούν εποικοδομητικά, ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν και να ξεπεραστεί το τέλμα που παρατηρείται σε κάποια ακανθώδη ζητήματα.

Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες. Πρώτον, πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά όταν συνεχίζεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού από την γείτονα χώρα. Οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας ήταν απαράδεκτες για το τραγικό περιστατικό που άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι ευθύνη της Τουρκίας να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις.

»Το δεύτερο σημαντικό για την Ελλάδα είναι η αλληλεγγύη. Πρέπει το νέο Σύμφωνο να μοιράσει το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι δύο θέσεις της Ελλάδας είναι ισχυρές και έτσι συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες (2/2) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτήρισε μέσω γραπτής του δήλωσης «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρίνισε ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα» που δημοσιεύθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.


Πηγή