Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Μητσοτάκης από Νταβός: Η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη για εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ

Σε δείπνο με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πέδρο Σάντσεθ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Κρίσιμες επαφές στο Νταβός με κορυφαίους επενδυτές

Αιφνίδια συνάντηση Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν στο Νταβός -Επί τάπητος η ενέργεια και η κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Η πράσινη ατζέντα ως ευκαιρία για την Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας»;

Στην τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Πηγή