Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μητσοτάκης: Αχρείαστα τα μέτρα αν η χώρα δεν είχε περάσει την περιπέτεια Τσίπρα-Καμμένου

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το πρόγραμμα του κόμματός του,  για τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ και την πολιτική ασύλου που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές ότι οποιαδήποτε ρύθμιση για το χρέος είναι καλοδεχούμενη, όμως σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα βγαίνει από τον μνημονιακό κύκλο με πολύ αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020, τα οποία έχουν ήδη προψηφιστεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε τις ενστάσεις του, τονίζοντας ωστόσο ότι θα συνιστούσε στους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας: «Είναι μέτρα τα οποία θα μειώσουν και άλλο τις συντάξεις, θα μειώσουν το αφορολόγητο και θα επιβάλουν άλλον ένα κύκλο λιτότητας σε μια ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία. Τα μέτρα θα ήταν τελείως αχρείαστα αν η χώρα δεν είχε περάσει από την περιπέτεια των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.

Επίσης, υπάρχει μια αυστηρή παρακολούθηση η οποία δεν υπήρχε σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα. Κατά συνέπεια αυτό το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Και αυτό πρέπει εμείς να γεφυρώσουμε. Εδώ είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία της ΝΔ, πώς να ξαναχτίσουμε με τους εταίρους μας αλλά και με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, από την οποία θα χρειαστεί να δανειστούμε κεφάλαια, μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα ξανακάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική και τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματική».

Θέλοντας να αποσαφηνίσει το πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει το κόμμα του σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε την κριτική του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τα πλεονάσματα που διαπραγματεύτηκε είναι υπερβολικά υψηλά, αλλά οι στόχοι είναι συμφωνημένοι και ο ίδιος δεν προτίθεται να τους αλλάξει μονομερώς. Επεσήμανε πως βασικός στόχος του κόμματός του είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πολιτική αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις εννοούμε κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα απλοποιήσουμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, το πώς η δημόσια διοίκηση θα σταματήσει να είναι τροχοπέδη για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες αλλά θα γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας, για το πώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα συνδεθεί με την αγορά εργασίας και θα παρέχει στους νέους τις κατάλληλες εκείνες δεξιότητες για να ανταποκριθούν σε μια αγορά εργασίας, η οποία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, για το πώς θα μειώσουμε τη φορολογία και θα χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα τη φορολογία ως εργαλείο για να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα η οποία έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές, να δανειστεί με λογικό κόστος δανεισμού και να φέρει στη χώρα με αυτόν τον τρόπο εκείνα τα κεφάλαια που χρειάζονται για να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο στον οποίο δυστυχώς έχουμε περιέλθει τα τελευταία οχτώ χρόνια και από τον οποίο θα είχαμε βγει εδώ και μια τριετία αν δεν είχε μεσολαβήσει η περιπέτεια Τσίπρα-Καμμένου».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το αγγλικό κείμενο κάνει λόγο για «μακεδονική εθνότητα» και όχι για ιθαγένεια και αυτό είναι ένα από τα σημεία που καθιστούν τη συμφωνία όχι επωφελή για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, λέγοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει εθνότητα και γλώσσα.

Όπως επεσήμανε, με μια άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια και όχι με τη σημερινή που έχει ήπιο προφίλ, θα μπορούσε να επανέλθει μια συζήτηση περί Μεγάλης Μακεδονίας πέρα από τα σημερινά γεωγραφικά όρια της ΠΓΔΜ.

«Για εμάς η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Κατά συνέπεια έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι εμείς δεν θα στηρίξουμε και δεν θα κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά είναι μια συμφωνία η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα. Και εφόσον κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει».

Αυτές τις ημέρες η Γερμανία ταλανίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο από ένα ζήτημα που αφορά και την Ελλάδα: το προσφυγικό. Μήλον της έριδος είναι κατά πόσο η Γερμανία θα αποφασίσει μονομερώς ή σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους την απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα.Εσείς θα προτιμούσατε εθνικές πρωτοβουλίες ή ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό;

Όσον αφορά το προσφυγικό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιμερισμό της ευθύνης και αλληλεγγύη προς τις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επεσήμανε την ανάγκη για μία ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης καθώς και μία κοινή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου.

Μάλιστα δήλωσε ότι χρειάζεται και μία αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου: «Το Δουβλίνο εξ άλλου όλοι ξέρουμε ότι πρακτικά δεν υπάρχει πια. Το Δουβλίνο πρέπει να αναθεωρηθεί. Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Αλλά θα είναι ένα τεστ δοκιμασίας της ευρωπαϊκής συνοχής η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Θα πρέπει η αλληλεγγύη να αποδειχθεί στην πράξη. Λογικές πλήρους απομόνωσης και εθνικών στρατηγικών που απευθύνονται μόνο στην εσωτερική κοινή γνώμη κάποιον κρατών μελών δεν συνάδουν με την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

localStorage.clear();


Πηγή