Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Άσκηση στη μέση ηλικία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο

Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι στη μέση ηλικία είναι καλύτερα προστατευμένοι από την κατάθλιψη των ηλικιωμένων, αλλά και από τον θάνατο λόγω καρδιοπάθειας σχετιζόμενης με την κατάθλιψη, έδειξε νέα αμερικανική μελέτη.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και το αντίστροφο.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Cooper, με επικεφαλής τον Δρ Μπέντζαμιν Γουίλις, ανέλυσαν στοιχεία από τη βάση Medicare που αφορούσαν σχεδόν 18.000 άτομα.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 17.989 υγιών ανδρών και γυναικών, κατά μέσο όρο 50 ετών, που είχαν επισκεφθεί κλινική για προληπτικές εξετάσεις. Τα στοιχεία αφορούσαν το διάστημα 1971-2009.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, 56% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο αν εκδήλωναν κατάθλιψη και 61% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσου αν είχαν μείνει ελεύθεροι κατάθλιψης.

Η φυσική κατάσταση αξιολογήθηκε βάσει ασκήσεων αντοχής, η κατάθλιψη από ιατρικές διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι από καρδιακή νόσο από τον Εθνικό Δείκτη Θνησιμότητας των ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού για τους παντρεμένους

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης & πρόωρου θανάτου

Περιττά κιλά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια


Πηγή