Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μητσοτάκης: «Νάρκη» η απλή αναλογική -Αν έβγαιναν οι αριθμοί, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα έκαναν κυβέρνηση ηττημένων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action 24 χθες το βράδυ ότι πως η απλή αναλογική δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα και μάλιστα τη χαρακτήρισε «νάρκη».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλκάκη επισημαίνοντας πως αν έβγαιναν οι αριθμοί τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έβρισκαν τρόπο να συνεργαστούν και να κάνουν κυβέρνηση των ηττημένων.

«Πιστεύω ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας, ότι η απλή αναλογική ουσιαστικά είναι μία «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα. Είναι ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση. Και βέβαια το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να το κάνετε σε εμένα. Πρέπει να το κάνετε σε αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται την απλή αναλογική και σε αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκύψει «κάποιου είδους προοδευτική διακυβέρνηση» την επόμενη μέρα.
Διότι έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πήγαμε σε «κυβέρνηση ανοχής», πήγαμε σε μία συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ μας με «Δήμητρες», τώρα υπάρχει μία κόντρα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δεν πιστεύω τον Αλέξη Τσίπρα

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν έναν τρόπο να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο συνεργασίας δυνάμεων της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι «άλλα λέμε προεκλογικά και μετεκλογικά μπορεί άλλα να κάνουμε. Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση ηττημένων και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν έβγαιναν οι αριθμοί, σίγουρα θα έβρισκαν ένα τρόπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα του ΜέΡΑ 25».

Μητσοτάκης στο Action 24: Με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές -Είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης -Όχι σε πολιτικές τερατογενέσεις και νέες περιπέτειες

Το ΠΑΣΟΚ επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη είναι πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Ανδρουλάκης δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι έχει κάποιο προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ έχω θέμα με το ΠΑΣΟΚ γιατί επί των ημερών του κ. Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ έχει διολισθήσει σε θέσεις που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές» είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα πως το χάσμα ανάμεσα σε Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη μεγαλώνει. Μάλιστα πρόσθεσε πως με «αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις».

«Η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ανεξήγητη, διότι και σε μια ενδεχόμενη θεωρητικά κυβέρνηση συνεργασίας, πρωθυπουργός θα ήταν πάντα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έτσι γίνεται παντού στην Ευρώπη, έτσι προφανώς θα γινόταν και εδώ. Άρα η θέση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», είναι παντελώς ακατανόητη. Πόσω μάλλον όταν δεν μας λέει και ο κ. Ανδρουλάκης ποιον θα είχε υπόψη του σε αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα ναι, πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ ξέρετε δεν προσωποποιώ ποτέ τις διαφορές. Είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική να ξέρω ότι οι διαφορές μπορεί και πρέπει να είναι μόνο πολιτικές.

Αλλά μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι ναι, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία αλλά με άλλο πρωθυπουργό. Άρα το πρόβλημά του δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή καθ΄ εαυτή, είναι ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αναφορικά με το ποιες θα είναι οι κινήσεις την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ξεκαθάρισε πως μετά τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης στις 21 Μαΐου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια. Επανέλαβε ωστόσο ότι θα παραλάβω την εντολή.

«Δεν θέλω να κάνω καμία συζήτηση για το τι θα γίνει την 22α Μαΐου, θέλω να κάνω συζήτηση για το τι θα γίνει μέχρι την 21η Μαΐου. Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε μετά το βράδυ της 21ης Μαΐου όταν θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα. Θα παραλάβω την εντολή αλλά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω τι μπορεί να γίνει, πριν δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών».

Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε μιλώντας στο Action 24 πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση μετά από την πρώτη κάλπη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για τις εκλογές του Ιουλίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτή τη στιγμή είναι εστιασμένος σε ένα και μόνο στόχο, να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ΝΔ.

«Βλέπω ότι έχουμε μια καλή δυναμική, αλλά δεν θέλω να υπάρχει κανείς απολύτως εφησυχασμός. Έχουμε ακόμα 16 μέρες μέχρι τις εκλογές. Και όπως σας είπα, θέλω να μιλήσουμε σε αυτές τις 16 μέρες για το μέλλον. Για την Οικονομία, για την Υγεία, για την κοινωνική Δικαιοσύνη, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Και να αφήσω τους άλλους, όπως σας είπα, να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μια συζήτηση που εμάς δεν μας αφορά».


Πηγή