Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μητσοτάκης στο συνέδριο της Unesco στους Δελφούς: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αγία Σοφία

Η γενική διευθύντρια της UNESCO  Audrey Azoulay, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη άνοιξαν την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσία αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

Μια σπουδαία στιγμή για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, το συνέδριο για τα 50 χρόνια της σύμβασης UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά, γιορτάζονται στην Ελλάδα και δη στους Δελφούς.

Μιλώντας στα αγγλικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο των Δελφών στην αρχαιότητα, στους χρησμούς με τις αμφιλεγόμενες απαντήσεις της Πυθίας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στο θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών και στις φωτιές. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει καθαρισμός γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους για να προστεθούν από τις πυρκαγιές και την πτώση βράχων σε περιπτώσεις όπως οι Δελφοί.

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει

Με ιδιαίτερη έμφαση όμως μίλησε για την Αγία Σοφία αναφέροντας ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει καθώς όλοι μαζί προσπαθούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα,  εκμεταλλευόμενος την παρουσία της Azoulay και την ιστορική απόφαση της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021.

Azoulay: Η νέα ηθική της παγκόσμιας κληρονομιάς

Από την πλευρά της ο κυρία Azoulay αναφέρθηκε στη σημασία των Δελφών, στο γεγονός ότι εδώ έχουν ταφεί ο Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ, στο δελφικό ιδεώδες που μας ενώνει μέσα από την προσπάθεια για παγκόσμια ειρήνη. 

Αναφέρθηκε στη νέα ηθική της παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει την πράξη του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών τα υποθαλάσσια αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτή η νέα ηθική επιβάλλει την επιστροφή των πολιτιστικών έργων εκεί που ανήκουν σε όλο τον κόσμο, μιλώντας για ένα ενιαίο κληροδότημα.

Μενδώνη: Επιβάλλεται η συμβίωση πολιτισμού-τουρισμού με άξονα την αειφορία

Η Λίνα Μενδωνη αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστούν οι διεθνείς συνθήκες της UNESCO για να αντιμετωπίσει τις απειλές και να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες. Έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει και από τον υπερτουρισμο και ότι επιβάλλεται μια σχέση συμβίωσης με άξονα την αειφορία για τουρισμό και πολιτιστική κληρονομιά.


Πηγή