Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μητσοτάκης: Το δίλημμα πλέον είναι ένα, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία

«Να μην διανοηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό, κατά την ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την κοπή της πίτας.

«Ακούω τις τελευταίες ημέρες να επανέρχονται από κύκλους της κυβέρνησης σενάρια για τη στήριξη νέων μέτρων και από την αντιπολίτευση. Ας τα ξεχάσει αυτά τα διλήμματα ο κ. Τσίπρας. Το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα δυο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα ήταν τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης κι εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας: «Σε όλους τους τομείς η Ελλάδα έκανε βήματα πίσω… Το 80% των Ελλήνων, σήμερα, πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα πριν από δυο χρόνια… Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία και στήνουν νέα διαπλοκή, νέο πελατειακό κράτος… Ποτέ η χώρα δεν έχει ξαναγνωρίσει πιο ανεύθυνη, πιο αδίστακτη και πιο επιζήμια κυβέρνηση… Συνοψίζοντας την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρεις λέξεις περιγράφουν τα πάντα: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σημείωσε: «Επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια λάθη. Καθυστερούν. Χάνουν κεφάλαιο αξιοπιστίας. Διαβάζουν λάθος τους συσχετισμούς. Μας έλεγαν ότι έχουν απομονώσει τους ακραίους και ότι δημιουργούν μια μεγάλη συμμαχία με νέους συσχετισμούς. Και προχθές στο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τα ίδια έκαναν το πρώτο 6μηνο του 2015 που μας κόστισε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Τα ίδια κάνανε με την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση και μας κόστισε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον «κόφτη» και το Υπερταμείο. Τα ίδια κάνουν και τώρα… Για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες με λιγότερες απαιτήσεις, σήμερα – ακριβώς λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης – εγείρονται από παντού υπερβολικές απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας… Την ίδια στιγμή κάποιοι ακραίοι κύκλοι επαναφέρουν σενάρια Grexit. Και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας ας κάνει στην άκρη. Πάνω από τα δικά του πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται τα συμφέροντα της Πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αυτός τα έφερε ως εδώ τα πράγματα και αυτός θα πρέπει να τα διαχειριστεί. Η αποτυχία του κ. Τσίπρα, δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα και αξίζει καλύτερα. Αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας παραιτηθεί τώρα. Και ας δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Τώρα. Προτού να είναι πολύ αργά», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι. Και θα το πετύχει με το δικό μας τρόπο. Με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με τη δύναμη της αλήθειας. Και είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι και ο κόσμος αλλάζει. Αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στις θεωρίες για εύκολες λύσεις. Ξέρει ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει με ένα νόμο και ένα άρθρο… Οι πολίτες είναι θετικοί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ζητούν αλήθεια, ζητούν αξιοκρατία. Επιθυμούν μικρότερο και καλύτερο Κράτος, απαιτούν λιγότερους φόρους. Οι πολίτες στηρίζουν την Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας και τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση που τους προτείνουμε. Αυτήν την μεγάλη και συχνά σιωπηρή κοινωνική πλειοψηφία είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε. Τις δυνάμεις της λογικής, της ευθύνης, του εθνικού καθήκοντος. Του μέτρου. Τις δυνάμεις της δημιουργίας που θέλουν να αναπνεύσουν».

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για λιγότερους φόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μείωση του ΕΝΦΙΑ, σχολεία και Πανεπιστήμια με μεγαλύτερη αυτονομία. Σύστημα περίθαλψης με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αξιολόγηση στο δημόσιο. Για να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι και να ωφελούνται οι πολίτες. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Δεσμεύτηκε για επενδύσεις και σημείωσε: «Έχω δεσμευθεί ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να δημιουργήσει 120.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας το χρόνο. Όχι μερικής απασχόλησης. Όχι των 300 ευρώ. Ποιοτικές θέσεις, με μακροχρόνια προοπτική, με ανάλογες αμοιβές. Αυτό είναι ο μεγάλος μας στόχος. Από αυτό θα κριθούμε… Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε με τους πολλούς. Και οι πολλοί είναι πλέον μαζί μας. Είμαστε έτοιμοι τη μεγάλη Πολιτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Ελλάδα θα γίνει ξανά δυνατή και περήφανη. Οι Έλληνες θα σηκώσουν ξανά ψηλά το κεφάλι».

Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα του ξενοδοχείου THE MET και ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα κάτω από θερμά χειροκροτήματα και ενθουσιώδη συνθήματα από μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την παρουσία του κόσμου και στην αρχή της ομιλίας του απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας: «Την άλλη φορά δεν θα μας χωράει ούτε το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο…».

Στη συνέχεια τόνισε ότι επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και σχολίασε πως δεν χρειάζεται να ιδρύσει πρωθυπουργικό γραφείο για να το κάνει αυτό, καθώς, όπως είπε, «το γραφείο μου είναι όπου βρίσκονται οι πολίτες».


Πηγή