Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

«Μια τουαλέτα για 70 άτομα και ένα ντους για 90 στη Μόρια»

Για τις άθλιες συνθήκες στέγασης των προσφύγων στη Μόρια μίλησε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90».

Σημείωσε επίσης ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα, που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως αλλού, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με έναν χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης μέσω του ΣΚΑΪ πως ειδικά τα παιδιά προέρχονται από πόλεμο και αντί να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, τους φερόμαστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. «Υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών, που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους», ήταν τα λόγια του.

Στη μονάδα φιλοξενούνται σχεδόν 9.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 3.100, παρά το γεγονός ότι αποστολή του καταυλισμού ήταν να λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο και όχι ως μόνιμη στέγη. Ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό πρέπει επειγόντως να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό και να αυξηθεί η φύλαξη, ιδιαίτερα των παιδιών.

Τέλος, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο χθες ήταν στην κλινική 200 παιδιά και οι γιατροί πρόλαβαν να εξετάσουν τα 150.

localStorage.clear();


Πηγή