Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μουζάλας: Ο Δήμος Χίου επηρεάστηκε από την οργή της τοπικής κοινωνίας για τους πρόσφυγες

Ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη Χίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επέρριψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε το Δήμο ότι υπαναχώρησε όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Διευκρίνισε πάντως ότι η στάση του Δήμου Χίου επηρεάστηκε από την οργή της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποκινήθηκε από τη «συστηματική δουλειά» ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων.

Με παρέμβασή του, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα.

Προειδοποίησε δε ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη γείτονα χώρα, με τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων να μετρώνται στις χιλιάδες.


Πηγή