Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μπαλάφας: Δεν συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης ο τελευταίος θάνατος στη Μόρια

«Δεν νομίζω ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ήταν η αιτία του τελευταίου θανάτου», τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης  Μπαλάφας.

«Εμένα με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για ανακοπή καρδιάς,  δεν έχει σχέση με το κρύο ή τις όχι καλές συνθήκες», ανέφερε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Και μισός θάνατος είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά να μιλάμε όπως έχουν τα πράγματα και όχι όπως θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάζουν».

Ο κ. Μπαλάφας έκανε λόγο για δύσκολη θέση της Ελλάδας στο προσφυγικό καθώς έχει δεχθεί «τσουνάμι» προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια, ενώ βρίσκεται σε οικονομική κρίση, τα βόρεια σύνορα έχουν κλείσει και έχουν εγκλωβιστεί στα εδάφη της περίπου 60.000 άτομα».

«Την ίδια ώρα, ενώ θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ περίπου 65.000 πρόσφυγες, τελικά ο αριθμός αυτός είναι μόλις 6.000-7.000», σημείωσε, ενώ θύμισε ότι «από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Ελλάδα έχει υποδεχθεί και ενσωματώσει περίπου 900.000 οικονομικούς μετανάστες.

«Δεν μπορεί να ζητάει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ αλληλεγγύη αλά καρτ για τη Γερμανία απέναντι στην “απειλή Τραμπ” και να μην γίνεται το ίδιο για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που είναι χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων. Στα νησιά, λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει “υπερβολικός αριθμός” από αυτούς στα τρία νησιά που δέχθηκαν τον κύριο όγκο του προσφυγικού ρεύματος».

Ο κ .Μπαλάφας υπογράμμισε ότι «γίνεται συνεχώς προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών, ενώ ζητείται από τους Δήμους περισσότερος χώρος για να επεκταθούν οι δομές και παράλληλα από τους ξενοδόχους να διαθέσουν “επί χρήμασι” δωμάτια που τον χειμώνα είναι άδεια, αλλά η άρνηση και των δύο είναι πάγια».

«Όλα ξεκινούν από τη ΝΔ και την προπαγάνδα στο εσωτερικό, καθώς η αξιολόγηση δεν της βγαίνει, ανακάλυψε το προσφυγικό ως πρώτο ζήτημα, υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση», είπε.


Πηγή