Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Νέα δημοσκόπηση δείχνει που μετακινούνται οι ψηφοφόροι από το Ποτάμι που διαλύεται

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ σημειώνεται ανοδική τάση για την κεντροαριστερά και αρκετά κόμματα μένουν εκτός Βουλής.

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ έδωσε προβάδισμα της ΝΔ ύψους 12 ποσοστιαίων μονάδων.

Το ΠΑΜΑΚ συγκεκριμένα κατέγραψε ποσοστό 30,5% για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, και 18,5% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 39 μονάδες. Το 67% «βλέπει» επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται μόλις σε 18%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εντοπίζεται στο υψηλό σχετικά 8,5%, με τη Χρυσή Αυγή να είναι στο 7%.

Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι δημοσκοπικά το ΚΚΕ, με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο 1,5%. Το δε κόμμα του Βασίλη Λεβέντη βρίσκεται στο 2%.

Η έρευνα αποτυπώνει σημαντικές μετατοπίσεις ψηφοφόρων στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, με το Ποτάμι να διαλύεται και πέφτει στο  0,5%, καθώς οι ψηφοφόροι του κινούνται πρωτίστως προς τη ΝΔ και δευτερευόντως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του Ποταμιού υπολογίζεται ότι μετακινούνται προς τη ΝΔ, ενώ περισσότεροι από δύο στους δέκα φεύγουν για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης μετείχε στη διαδικασία για την Κεντροαριστερά.

Διαρροές πάντως υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συσπείρωση μόλις 21,5% και πάνω από το ένα-πέμπτο των ψηφοφόρων του φαίνεται να «φεύγει» προς το λευκό, την αποχή ή την άκυρη ψήφο.

Η δημοσκόπηση έγινε το διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου, ενώ δηλαδή ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, σε δείγμα 1.112 ατόμων.

localStorage.clear();


Πηγή