Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Νέα επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν -Στην Κωνσταντινούπολη οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκαν στην τελευταία κατάσταση του πολέμου και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Και οι δύο συμφώνησαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαδικασία αυτή.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα (28/3) στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων. Την ανακοίνωσε έκανε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

H ανάρτηση του Ουκρανού διαπραγματευτή:

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Τέσσερις μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκίνησε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι και, σύμφωνα με το Κίεβο, ο στόχος της Ουκρανίας ήταν η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων έγινε στις 3 Μαρτίου αν και δεν υπήρξε ούτε τότε κάποιο αποτέλεσμα και ακολούθησε, στις 7 Μαρτίου, ένας τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ο οποίος ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου τρεις ώρες, με «μικρές θετικές εξελίξεις» ενώ μια εβδομάδα μετά, έγινε ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, και λίγες ώρες αργότερα η ουκρανική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι έγινε παύση λόγω τεχνικών θεμάτων, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σήμερα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας πέμπτος γύρος.


Πηγή