Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Νέο διάταγμα Μπάιντεν κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων: «Δεν έχετε ιδέα για τη δύναμη των γυναικών»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε δεύτερο διάταγμα με στόχο τη στήριξη του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Η εντολή ζητά από το ομοσπονδιακό σύσημα υγείας να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση κεφαλαίων του Medicaid για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εκτός πολιτείας για τις αμβλώσεις. Όπως το πρώτο διάταγμα του Μπάιντεν που υπογράφηκε τον Ιούλιο, προορίζεται να αντιμετωπίσει την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον τερματισμό του πανεθνικού συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

Αναμένεται βέβαια να έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στις πολιτείες των ΗΠΑ πιέζουν με ένα σύνολο νόμων που περιορίζουν τις αμβλώσεις, την πρόσβαση σε φάρμακα και τη χρηματοδότηση τέτοιων υπηρεσιών.

Οι πολίτες του Κάνσας έδειξαν το δρόμο

Από την άλλη οι ενέργειες του προέδρου έρχονται μια ημέρα αφότου οι ψηφοφόροι του Κάνσας απέρριψαν μια προσπάθεια, να αφαιρέσουν τα μέτρα προστασίας των αμβλώσεων από το σύνταγμα της πολιτείας. Η ψηφοφορία ήταν μια ηχηρή νίκη για το κίνημα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων μετά την τραγική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Δεν έχουν ιδέα για τη δύναμη των Αμερικανών γυναικών»

«Δεν νομίζω ότι το δικαστήριο έχει καμία ιδέα για αυτό το θέμα ή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για αυτό το θέμα… πώς θα αντιδράσουν οι γυναίκες. Δεν έχουν ιδέα για τη δύναμη των Αμερικανών γυναικών», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. «Χθες το βράδυ στο Κάνσας το έμαθαν».

Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Κάνσας «αποφασιστική νίκη» και είπε ότι οι ψηφοφόροι στην πολιτεία έστειλαν ένα «ισχυρό μήνυμα» που καθιστά σαφές ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

«Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και το είδαμε χθες το βράδυ στο Κάνσας», είπε ο Μπάιντεν. Το Ανώτατο Δικαστήριο «προκάλεσε πρακτικά τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα να πάνε στις κάλπες και να αποκαταστήσουν το δικαίωμα της επιλογής», είπε ο Μπάιντεν.


Πηγή