Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Νίγηρας: Η στρατιωτική χούντα διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει σε απειλές -Καταδικάζει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας

Ο ηγέτης της χούντας στον Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη «παράνομες, άδικες και απάνθρωπες» τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο αυτοανακηρυχθείς νέος ηγέτης του Νίγηρα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε διεθνείς πιέσεις και απειλές που αποσκοπούν στην επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ στην εξουσία.

Η ECOWAS υπό την ηγεσία του νιγηριανού προέδρου Μπόλα Τινούμπου επέβαλε σκληρές κυρώσεις στον Νίγηρα και έδωσε στους πραξικοπηματίες τελεσίγραφο μέχρι την Κυριακή για να επαναφέρουν τον Μπαζούμ στην εξουσία.

Νίγηρας: Τελευταία επιλογή μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση

Το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης «είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση ανάγκης, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο Αμπντούλ Φατά Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις και θέματα Ασφαλείας.

Η ρωσική διπλωματία ζήτησε «διάλογο» για να αποφευχθεί «επιδείνωση της κατάστασης», υπογραμμίζοντας ότι η «απειλή για χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους δεν θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην επίλυση της κρίσης».


Πηγή