Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Να αυξήσει τα επιτόκια καλούν την ΕΚΤ γερμανοί οικονομολόγοι

Γερμανοί οικονομολόγοι κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια μετά την ταχύτερη του αναμενόμενου άνοδο των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ έχει στόχο ένα επίπεδο πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%, το οποίο δεν επιτυγχάνει επί σειρά ετών και αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ κάθε μήνα για να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να προκαλέσει την αύξηση των τιμών.

Τα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν χθες και δείχνουν αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, προκάλεσαν τον ιστορικό φόβο που έχουν οι Γερμανοί για τον πληθωρισμό και ο οποίος ανατρέχει στη δεκαετία του 1920.

«Είναι καιρός για μία ομαλοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας DZ στην εφημερίδα Bild, προσθέτοντας: «Τώρα είναι εφικτή μία μεταβολή των επιτοκίων». Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW δήλωσε στην εφημερίδα: «Όσο γρηγορότερα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φθάνει στον στόχο του 2%, τόσο ταχύτερα μπορεί η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια. Οι αποταμιευτές θα είχαν μόνο όφελος από αυτό».

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της ομάδας των οικονομολόγων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη Bild ότι πρέπει να τερματισθεί σύντομα η ιδιαίτερα επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις αυτές προστίθενται σε αυτή του επικεφαλής του Iνστιτούτου Ifo Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος τόνισε ότι το άλμα του πληθωρισμού στη Γερμανία αποτελεί ένα σήμα στην ΕΚΤ να τερματίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της και το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας αυξήθηκε 1,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο από 0,7% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη.


Πηγή