Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Γεωργιάδης: Να μείνει το 2020 ως η χρονιά της μεγάλης στροφής για την οικονομική ευημερία

Να μείνει το 2020 ως η χρονιά της μεγάλης στροφής για την οικονομική ευημερία – Newsbeast

Να καταστεί η κρίση ευκαιρία, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της η ελληνική οικονομία, κατέστησε ως στόχο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, για την παρουσίαση της έκθεσης με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τροποποιήσεων προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπε, «αν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η δύσκολη χρονιά τότε, δεν θα θυμόμαστε αργότερα, το 2020 ως τη χρονιά του κορονοϊού, αλλά ως τη χρονιά προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την ανάκαμψη του 2021».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «με μέθοδο, πείσμα, με στοχοθεσία, με χρονοδιάγραμμα και κίνητρα θα πετύχουμε να μείνει το 2020, ως η χρονιά της μεγάλης στροφής για την οικονομική ευημερία».

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι κρίσιμο ζήτημα. Ειδικά σήμερα. Είναι ζήτημα ισόρροπης ανάπτυξης και συνοχής, κοινωνικής και περιφερειακής», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και τη Νέα Δημοκρατία σε μια νέα συνεδρίαση, «με τη συμμετοχή της οργανωμένης επιχειρηματικότητας αυτή τη φορά, όπως είπε, για να δούμε πως πραγματικά αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τις τράπεζες».

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρει πως ήταν θετική η αποδοχή της πρότασης από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Τέλος, ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία κρίνονται απολύτως ανεπαρκή για τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ενώ πρόσθεσε ότι, με τη «βούλα» της Πολιτείας, το 87% των κλάδων είναι πληττόμενοι, μόνο το 10% των επιχειρήσεων ωφελούνται από τα κυβερνητικά μέτρα.

0 Απόστολος Πόντας, γραμματέας τομέα Ανάπτυξης ΚΙΝΑΛ, σημείωσε από την πλευρά του, ότι οι προβλέψεις των οικονομικών κύκλων αναφέρουν πως μέχρι το 2023 θα υπάρχουν έντονα προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και συνολικότερα την Ε.Ε.

Ακόμα, ανέφερε ότι η ψηφιακή μετάλλαξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ανταγωνισμού, αλλά δεν ευνοεί ούτε αλλάζει τους τρόπους παραγωγής. Όπως σημείωσε: «Πάμε σε κλειστές αγορές που έχουν τη δυνατότητα της ψηφιακής ανάπτυξης. Πρέπει να πετύχουμε χαμηλές τιμές και ανταγωνιστικότητα κι αυτό είναι δύσκολο διότι οι συνθήκες με τις οποίες προκρίνουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση και πολύ απαιτητικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως μία από τις προτάσεις για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε τη δημιουργία θερμοκοιτίδων».

Ο Νικόλαος Σούτας, τομεάρχης Ανάπτυξης της Ελληνικής Λύσης, και ο Νικόλαος Μακρόπουλος, αντιδημαρχος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και επενδύσεων του δήμου Αθηναίων, σημείωσαν τη σημασία της συνεργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Επέκταση όλων των θετικών μέτρων του τουρισμού και στις εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις»

Επίσης, σημαντικές βελτιώσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον εμπορικό κόσμο της χώρας, προέκυψαν από τη σημερινή συνάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ενώ σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της συνομοσπονδίας για επέκταση όλων των θετικών μέτρων του τουρισμού και στις εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη δέσμευση αυτή και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, αναμένεται συμπλήρωση της πρόσφατης απόφασης για δίμηνη επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40%, ώστε να περιλαμβάνει και το τουριστικό εποχικό εμπόριο.

Για το ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως η κυβερνητική δέσμευση ικανοποιεί εν μέρει τις επείγουσες ανάγκες στήριξης του εμπορίου, υπενθυμίζοντας την πρόταση της συνομοσπονδίας για κρατική επιδότηση των ενοικίων του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% έως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο υπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισε πως θα υπάρξει ενίσχυση των κονδυλίων που διανέμει προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις, οι οποίες, παρότι είχαν εγκριθεί, δεν είχαν ικανοποιηθεί λόγω εξαντλήσεως των κονδυλίων.

Σχετικά με το νέο πλαίσιο των μικροπιστώσεων εκ μέρους της ΕΣΕΕ, τέθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του και ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η σύσταση των νέων σχημάτων που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, θα προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, έτσι ώστε οι πρώτες δανειοδοτήσεις να ξεκινήσουν εντός του 2020.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε σχετικά: «Είναι θετικό πως η κυβέρνηση ακούει την αγορά και διορθώνει λάθη και παραλείψεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και προβληματικές καταστάσεις για το πληττόμενο ελληνικό εμπόριο.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται ρυθμίσεις που θα δίνουν ανάσες ρευστότητας και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε τις δεσμεύσεις του κ. υπουργού. Είναι μία δύσκολη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, αλλά ευελπιστούμε ότι με συνεχή εγρήγορση και ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς του εμπορίου, μπορεί να μείνει όρθια η ‘ραχοκοκαλιά’ της ελληνικής οικονομίας».


Πηγή