Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΝΔ-OLYMPIA FORUM III: Στο επίκεντρο η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τέθηκε στο επίκεντρο του 3ου OLYMPIA FORUM από κλιμάκιο της ΝΔ.

Συμμετείχε στο σχετικό πάνελ του συνεδρίου, με στόχο την κατάθεση δέσμης μέτρων για την ανασυγκρότηση της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Η πολιτεία πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά αυτά που λέει η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών που υφίστανται τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όσον αφορά την κλιματική κρίση, η υπουργός έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου, ήδη από το 2019, εφαρμόζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού σχέδια προσαρμογής των πολιτιστικών χώρων και μνημείων, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, από τον Οκτώβριο του 2021 έχουμε ένα πρότυπο και συστηματικό τρόπο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για την αξιοποίηση των πόρων για εκτεταμένους και σχολαστικούς καθαρισμούς των αρχαιολογικών μνημείων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει εξασφαλίσει πόρους στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, ύστερα και από τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ το 2019.

«Όσον αφορά τις πυρκαγιές, τα μέτρα που λάβαμε για όλη τη χώρα, αφορούσαν και την περιοχή της Ηλείας» ανέφερε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, κάνοντας λόγο για την άμεση καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ, παράλληλα αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, τόνισε ότι στην Ηλεία στόχος της κυβέρνησης είναι να κινηθεί όπως στην περίπτωση της Β. Εύβοιας, με μικρά ευέλικτα σχήματα.

Στην αντιμετώπιση των ανθρωπογενών πιέσεων που ασκούνται στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς:

«Το περιβάλλον δίνει υπεραξία στον τόπο καθώς με έναν αειφορικό τρόπο διαχείρισης μπορεί να προσφέρει εισόδημα για πολύ κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για οποιαδήποτε κοινωνία». Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις έχουν ήδη εξασφαλιστεί για την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ έκανε γνωστό ότι με βάση τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, οι φύλακες στις περιοχές Natura πρόκειται να αποκτήσουν και προανακριτικά καθήκοντα. Ενώ αναφέρθηκε και στο εθνικό σχέδιο πρόληψης καθαρισμού δασών «Antinero».

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

«Η ιστορία της περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα είναι μία ιστορία χαμένων ευκαιριών», επεσήμανε απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλό σχεδιασμό, στιβαρό και αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ τόνισε ότι: «Μπορούμε να δεσμευτούμε ότι πόροι μπορούν να υπάρξουν για την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία».

Οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της διαΝΕΟσις

Μεγάλη πρόκληση για την ανασυγκρότηση της περιοχής ήταν να ασχοληθούμε με τα αίτια και τα προβλήματα, να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, να φέρουμε καλές πρακτικές από το εξωτερικό και να προωθήσουμε την κατάλληλη διαδημοτική συνεργασία, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε: Η Ηλεία έχει δύσκολη επικοινωνία με όλους τους νομούς, ενώ υπάρχουν σημαντικές περιοχές τελείως άγνωστες όπως η Αρχαία Ήλιδα. Επιπλέον πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, είναι οι χρήσεις γης και το χωροταξικό της περιοχής, ενώ και ο γεωργικός τομέας παραμένει ανεκμετάλλευτος. Ζήτημα τέλος, παραμένει η απουσία των επιχειρηματικών πάρκων, ενώ και ο τουρισμός είναι κατακερματισμένος, ανέφερε.


Πηγή