Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Νεοναζί βουλευτής ο στόχος της επίθεσης στο κέντρο του Κιέβου

Βομβιστική επίθεση με στόχο το αυτοκίνητο ενός μέλους του ουκρανικού κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Κιέβου. Από την ισχυρή έκρηξη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν.

Όπως μεταδίδουν Ρώσικα και Ουκρανικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους τραυματίες είναι τόσο ο βουλευτής, όσο και ο οδηγός του αλλά και ένας πολιτικός αναλυτής. Στόχος της βομβιστικής ενέργειας ήταν ο Ιγκόρ Μόσιτσουκ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από θραύσματα γυαλιών και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Νεκρός είναι ένας από τους άνδρες της ομάδας φύλαξης του βουλευτή.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πως πραγματοποιήθηκε η έκρηξη. Το πιθανότερο είναι πως οι δράστες χρησιμοποίησαν παγιδευμένο όχημα, χωρίς να έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα αν ήταν αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Ο Ιγκόρ Μόσιτσουκ είναι γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς του με το νεοναζιστικό κίνημα στη χώρα. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του 2014 ενώ είχε καταδικασθεί σε έξι χρόνια φυλάκισης με την κατηγορίας της προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας. Αργότερα, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος και αποσύρθηκαν όλες οι σε βάρος του κατηγορίες καθώς χαρακτηρίσθηκε ως «πολιτικός κρατούμενος».  Επίσης ήταν ανάμεσα στους υπόπτους για την ανατίναξη ενός μνημείου του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου το 2011.

localStorage.clear();


Πηγή