Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Νησιώτικη ατμόσφαιρα κάτω από την Ακρόπολη

Περπατώντας στην Πλάκα, με τον επιβλητικό όγκο της Ακρόπολης να αποτελεί το ορόσημο στο τοπίο, τα βήματα μπορούν να οδηγήσουν τον επισκέπτη σε μια απρόσμενη, για την Αθήνα, περιοχή, που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί. Λευκά σπιτάκια, ασβεστωμένα δρομάκια, το μόνο που λείπει είναι η θάλασσα.

Σκαρφαλωμένα στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, τα Αναφιώτικα θυμίζουν πράγματι νησί γιατί ακριβώς έτσι έχουν φτιαχτεί. Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από Αναφιώτες εργάτες, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν στην ανοικοδόμηση της πόλης και την κατασκευή των ανακτόρων του Όθωνα. Οι Αναφιώτες έφτιαξαν στο σημείο αυτό, δίπλα στην Πλάκα, τα σπίτια τους, αναπαράγοντας το σκηνικό που είχαν αφήσει πίσω τους, στην αγαπημένη τους Ανάφη. Και κάπως έτσι ένα «κυκλαδίτικο νησί» εμφανίστηκε μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι νησιώτες αναστήλωσαν και τους ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον Άγιο Συμεών και τον Άγιο Γεώργιο των Βράχων.

Τη δεκαετία του ’50 μέρος των Αναφιώτικων έπεσε θύμα των ανασκαφών που έγιναν στην περιοχή, ενώ ακολούθησαν και απαλλοτριώσεις.

Σήμερα απομένουν μερικές δεκάδες σπίτια, που όλα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.

ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ

localStorage.clear();


Πηγή