Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Νοτιοκορεάτης αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ

Ένας Νοτιοκορεάτης αυτοπυρπολήθηκε σήμερα στο αυτοκίνητό του μπροστά από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ, μια τραγωδία που σημειώθηκε εν μέσω της κλιμακούμενης διπλωματικής και εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 70χρονος αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του το οποίο είχε σταθμεύσει μπροστά από την πρεσβεία και υπέκυψε στα τραύματά του αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Περίπου 20 φιάλες αερίου βρέθηκαν επίσης στο όχημά του.

Ο τοπικός Τύπος ανέφερε ότι ο πεθερός του άνδρα ήταν θύμα καταναγκαστικών έργων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ η Νότια Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, που αναγάγονται στη βίαιη κατοχή της Νότιας Κορέας από την Ιαπωνία την περίοδο 1910- 1945, έχει λάβει τον τελευταίο καιρό και οικονομική τροπή, με το Τόκιο να αυστηροποιεί τους όρους εξαγωγής κάποιων υλικών προς τη Νότια Κορέα.

Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν χημικά προϊόντα ζωτικής σημασίας για την κατασκευή των κουμπιών και των οθονών smartphones τα οποία χρησιμοποιούν νοτιοκορεατικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Samsung.

Η Σεούλ κατηγορεί το Τόκιο ότι θέλει να την εκδικηθεί έπειτα από μια σειρά αποφάσεων της νοτιοκορεατικής δικαιοσύνης με τις οποίες ζητεί την αποζημίωση των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας.

Το Τόκιο κάνει λόγο για «απώλεια εμπιστοσύνης» προς τη Σεούλ κατηγορώντας επίσης τη Νότια Κορέα ότι χειρίστηκε λάθος ευαίσθητα υλικά που εισήγαγε από την Ιαπωνία.

Οι αρχές της Ιαπωνίας κάλεσαν σήμερα τον πρεσβευτή της Νότιας Κορέας στη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της Σεούλ να συμμετάσχει σε μια ομάδα διαιτησίας προκειμένου να επιλυθεί η κρίση.

Ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεατική προεδρία, δημοσίευσε την Τετάρτη μια σειρά tweets στα οποία κατήγγειλε τις ωμότητες που διέπραξε η Ιαπωνία στη διάρκεια του πολέμου, συγκρίνοντας την τύχη των Κορεατών θυμάτων καταναγκαστικών έργων με αυτή του Σάιμον Βίζενταλ, του Αυστριακού επιζώντα του Ολοκαυτώματος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή