Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ντι Μάιο: «Ναι» στον διάλογο με την Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει σχέδιο Β

Δηλώσεις για την επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφορικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, έκανε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν πάντως το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος». Οι πηγές συμπλήρωσαν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο. «Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων» δήλωσε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα, απόσπασμα τω οποίων αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο» πρόσθεσε.

localStorage.clear();


Πηγή