Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Νότια Αφρική: Σάλος και έντονες διαμαρτυρίες για βίντεο με λευκό φοιτητή να ουρεί στα πράγματα ενός μαύρου

Σάλος έχει προκαλέσει στη Νότια Αφρική ένα βίντεο από το πανεπιστήμιο Στέλενμπος, που δείχνει έναν λευκό φοιτητή να ουρεί στα πράγματα ενός μαύρου συμφοιτητή του.

Ο λευκός αυτός φοιτητής ουρεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα βιβλία ενός μαύρου συμφοιτητή του. Το βίντεο αυτής της ενέργειας αυτής προκάλεσε κατακραυγή στη Νότια Αφρική, μια χώρα όπου οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει, 30 χρόνια μετά τη λήξη του Απαρτχάιντ.

Το περίβλεπτο πανεπιστήμιο Στέλενμπος, στο Κέιπ Τάουν, ανακοίνωσε ότι απέβαλε αμέσως τον πρωτοετή φοιτητή, ο οποίος στο βίντεο μιλά αγγλικά σε έντονη προφορά αφρικάανς. Το βίντεο γυρίστηκε με κινητό τηλέφωνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (15/5).

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ καταδικάζει «ρατσιστικές δηλώσεις» ερευνητών που ανέφεραν την Αφρική ως ένα «πεδίο δοκιμών εμβολίου»

Tο απαρτχάιντ εμφανίζεται και πάλι στη Νότια Αφρική -Απαγορευμένες παραλίες για τους μαύρους!

Ο λευκός φοιτητής διακρίνεται γυρισμένος πλάτη κατά τα τρία τέταρτα. Ένας άλλος, που δεν φαίνεται στην εικόνα, ρωτά: «Γιατί ουρείς στο δωμάτιό μου;» και ο νεαρός με τα καστανά, κοντοκουρεμένα μαλλιά και το μπεζ φούτερ απαντά λακωνικά: «Κάποιον περιμένω», χωρίς να διακόψει αυτό που κάνει.

Το πανεπιστήμιο «καταδικάζει σθεναρά αυτό το τραυματικό και ρατσιστικό συμβάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Είμαστε κατάπληκτοι από αυτή τη συμπεριφορά. Κανένας φοιτητής δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει την αξιοπρέπεια ή τα δικαιώματα ενός άλλου», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Βιμ ντε Βιλιέρς.

Σύμφωνα με έναν φοιτητικό σύλλογο και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το θύμα κοιμόταν όταν «άκουσε θόρυβο στο δωμάτιό του». Ξύπνησε και είδε τον λευκό συμφοιτητή του να ουρεί στο γραφείο, στα βιβλία και στο λάπτοπ του και όταν τον ρώτησε τι έκανε, «του απάντησε ότι έτσι κάνουν στους μαύρους», σύμφωνα με το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικανών Φοιτητών.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των φοιτητών -η πλειονότητα των οποίων είναι λευκοί- τόνισαν ότι το επεισόδιο είναι αντιπροσωπευτικό «της οδύνης που επιβάλουμε στις μειονότητες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στους μαύρους φοιτητές». Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο πανεπιστήμιο τη Δευτέρα (16/5), με τη συμμετοχή φοιτητών όλων των κοινοτήτων.


Πηγή