Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Νύχτα θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Νύχτα θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – Newsbeast


Μια ακόμα νύχτα σκληρών διαπραγματεύσεων είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να ικανοποιηθούν όλοι στο φλέγον ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που υπήρχε από τις Βρυξέλλες στο τραπέζι πλέον βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 είναι δάνεια.

Αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 η πρόταση του Σαρλ Μισέλ παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.

Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η εν εξελίξει Σύνοδος Κορυφής πλησιάζει να σπάσει το ρεκόρ διάρκειας της Συνόδου της Νίκαιας που είχε πραγματοποιηθεί το 2000. Το ρεκόρ θα «σπάσει» αν οι ηγέτες της ΕΕ δεν βγουν μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων έως τις 4.30 πμ (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «15» είχαν ληφθεί αποφάσεις που αργότερα οδήγησαν στην διεύρυνση (με την Κύπρο, την Μάλτα και τις ανατολικές χώρες) και είχε διαρκέσει 90 ώρες!


Πηγή