Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών εκλέχθηκε ο Ζεράρ Μουρού

Ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών εκλέχθηκε ο Ζεράρ Μουρού

Τον κάτοχο του Νόμπελ Φυσικής το 2018, Ζεράρ Μουρού (Gérard Mourou), εξέλεξε σήμερα (13/02) ως ξένο εταίρο της στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών η Ακαδημία Αθηνών.

Ο Γάλλος επιστήμονας γεννήθηκε το 1944 στην Αλμπερτβίλ και σπούδασε Φυσική στη χώρα του, ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Η επιστημονική δραστηριότητά του εστιάσθηκε στην επίτευξη όλο και υψηλότερων εντάσεων ακτινοβολίας λέιζερ. Η μέθοδος ενίσχυσης παλμών λέιζερ μικρής χρονικής διάρκειας είναι αυτή για την οποία του απονεμήθηκε το Νόμπελ.

Ο Μουρού έχει συνεργασθεί με πολλές ερευνητικές ομάδες όπως στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ειδικότερα μέσω του προγράμματος ELI (Extreme Light Infrastructure). Το ELI είναι άμεσα συνδεδεμένο στην Ελλάδα με την εθνική ερευνητική υποδομή Hellas-CH, η οποία παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες τόσο στην ευρωπαϊκή υποδομή όσο και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Μέρος του Ηellas-CH είναι και οι εργασίες αποκατάστασης με λέιζερ των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτών της Ακρόπολης, σύμφωνα με όσα σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκτός από αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, ο Γάλλος νομπελίστας είναι σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Φωτάκη του ΙΤΕ και τον Δημήτρη Χαραλαμπίδη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Πηγή