Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ξεκίνησε η δίκη του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία

Η δίκη του ηγέτη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κατηγορείται για «τρομοκρατική» δραστηριότητα, άρχισε στις φυλακές του Σιντζάν, στην περιφέρεια της Άγκυρας, περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του, δήλωσε στο AFP στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροεδρεύων του HDP, κατηγορείται ως «επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων». Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι και 142 ετών σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τουρκική κυβέρνηση τον κατηγορεί για σχέσεις με το PKK, οργάνωση που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους. Αντίθετα, το HDP απορρίπτει τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει «πολιτική» τη δίκη με στόχο την εξουδετέρωση ενός από τους ισχυρότερους αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η δίκη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο που βρίσκεται επί τόπου.

«Το μόνο έγκλημα του Ντεμιρτάς είναι ότι είναι αντίπαλος του Ερντογάν», δήλωσε μία διαδηλώτρια, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οι πιέσεις δεν θα μας εκφοβίσουν», «Το HDP είναι η ελπίδα, και η ελπίδα μένει πάντα όρθια».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι προφυλακισμένος στην φυλακή του Έντιρνε (Αδριανούπολη) από τη σύλληψή του τον Νοέμβριο 2016 και δεν είναι παρών στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, διευκρίνισε στέλεχος του HDP.

Το HDP είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη της Τουρκίας στο κοινοβούλιο. Εκτός του Ντεμιρτάς, εννέα βουλευτές του κόμματος έχουν συλληφθεί, ενώ άλλοι έχουν εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

localStorage.clear();


Πηγή