Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οικολογικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη νέα NAFTA

Οικολογικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Sierra Club, κατήγγειλαν χθες Δευτέρα «τις αδυναμίες» που περιέχει το κεφάλαιο για το περιβάλλον στη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, τονίζοντας κυρίως την απουσία αναφοράς στην κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία του Παρισιού.

Στη NAFTA, την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των χωρών αυτών, που ίσχυε από το 1994, δεν υπήρχε κανένα ολόκληρο εδάφιο που να αναφέρεται στο θέμα του περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Οτάβα χθες η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ εξέφρασε την ικανοποίησή της που μπόρεσε να ενταχθεί στη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA) «ένα νέο κεφάλαιο για το περιβάλλον το οποίο έχει την ισχύ νόμου και προστατεύει την ποιότητα του αέρα και καταπολεμά τη θαλάσσια μόλυνση».

«Είναι πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι στο παρελθόν», επέμεινε η διπλωμάτης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η USMCA, την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών θα υπογράψουν στα τέλη Νοεμβρίου, «δεν προχωρά αρκετά στην προστασία του πληθυσμού και του πλανήτη», αντίθετα «αφήνει άθικτους τους ολέθριους κανονισμούς της NAFTA προκειμένου να διευκολύνεται η ανάπτυξη της βιομηχανίας του πετρελαίου», αντέδρασε ο Τσάρλι Κρέι της Greenpeace.

«Η νέα συμφωνία όχι μόνο δεν αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά επιπλέον παρατείνει τη συμβολή της NAFTA στην κλιματική κρίση», κατήγγειλε η αμερικανική οργάνωση Sierra Club σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία περιέχει εδάφια για τη μόλυνση του αέρα και των ωκεανών, τις θαλάσσιες μεταφορές, την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας, την προστασία του όζοντος, σύμφωνα με την εκδοχή που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ουάσιγκτον.

Σε περίπου τριάντα σελίδες στο άρθρο 24 για το περιβάλλον, η συμφωνία αναφέρει λεπτομερώς τις δεσμεύσεις των τριών χωρών, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι «ένα υγιές περιβάλλον είναι κεντρικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης».

localStorage.clear();


Πηγή