Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι αλλαγές που φέρνει για εργαζόμενους και εργοδότες νέο ν/σ

Οι αλλαγές που φέρνει για εργαζόμενους και εργοδότες νέο ν/σ

Ανατροπές έρχονται στο εργασιακό τοπίο με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο από το επιτελείο του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», oι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν το προσωπικό τους με υποκρυπτόμενη πλήρη εργασία αντί της μερικής που δηλώνουν, θα πληρώνουν αυτή τους την πρακτική πολύ ακριβά.

Το επιτελείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση έχει έτοιμες νέες διατάξεις νόμου με σκοπό την αποκάλυψη φαινομένων μερικής απασχόλησης – μαϊμού και κάθε παραπανίσια ώρα εργασίας πέραν της δηλωθείσας θα κοστίζει στους εργοδότες προσαύξηση ωρομισθίου 10% έως 15%. Στην αντίθετη περίπτωση οι κυρώσεις της εργατικής νομοθεσίας καραδοκούν, ένα σαφάρι 18.000 ελέγχων του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ παραμένει παραπάνω από ενεργό.

Επιπλέον, οι διατάξεις του νομοσχεδίου κλείνουν την πόρτα στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από εργοδότες, οι οποίοι προηγουμένως δεν έχουν τακτοποιήσει ή καταβάλει τις οφειλές τους επί ασφαλιστικών εισφορών.

«Πρέπει να νοικοκυρευτεί η αγορά, η οποία από το 2015 βρήκε διέξοδο στην εικονική ευέλικτη εργασία» διαμηνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνεργάτες του ο Γιάννης Βρούτσης και προετοιμάζει ένα ακόμα νομοσχέδιο το οποίο είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και πολιτική αντιπαράθεση.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή