Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι βρετανικές επιχειρήσεις «τρέμουν» ένα άτακτο Brexit

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν για μια ακόμη φορά επικεφαλής του επιχειρηματικού κόσμου στη Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση στο κοινοβούλιο των ψηφοφοριών σε σειρά τροπολογιών επί του σχεδίου αποχώρησης από την ΕΕ.

Σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι η Τρίτη ήταν μία ακόμη απογοητευτική μέρα για τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι κρίνουν θετικά την καταψήφιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία και το ότι τουλάχιστον διαφάνηκε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

«Ήταν άλλη μια βαθιά απογοητευτική μέρα για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Η ατελείωτη κοινοβουλευτική διαδικασία χωλαίνει, ενόσω επιταχύνονται οι οικονομικές συνέπειες από ένα σχέδιο μη συμφωνίας», είπε η διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (CBI), Κάρολιν Φέρμπερν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Άνταμ Μάρσαλ, δήλωσε ότι πρόκειται για άλλη μία χαμένη μέρα και ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή εξακολουθούν να κάνουν κύκλους τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες ζητούν απαντήσεις».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων, Μάικ Τσέρι, υποστήριξε ότι το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ακόμη η χώρα δεν βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα χθες το βράδυ η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη «τροπολογία Σπέλμαν», με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή