Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι δημοσκοπήσεις μετά τις υποκλοπές έχουν ενδιαφέρον

Σχεδόν μονότονα, όλες οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων, επαναλαμβάνουν ένα πράγμα: η κυβέρνηση είναι μπροστά 7 ως 8+ μονάδες [Alco, Metron Analysis, Pulse, MRB κλπ) και έχει θηριώδη παράσταση νίκης.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το μοτίβο που ισχύει από το 2019: οι κομματικοί συσχετισμοί και οι δυναμικές δεν αλλάζουν, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις [Ουκρανία, ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, μεταναστευτικό, ασφάλεια, υποκλοπές]. Το νέο στοιχείο, που δεν είχαμε ως σήμερα, το ρώτησε η τελευταία έρευνα της Interview (22 Οκτωβρίου): «τι θα ψηφίζατε αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών». Και πάλι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη, ενώ κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης υφίστανται κυριολεκτικά ψυχρολουσία.

Γίνεται πλέον δύσκολο να αμφισβητηθούν αυτά τα ευρήματα και από τους πλέον καχύποπτους. Η φιλοσύριζα «Εφημερίδα των Συντακτών» έφτασε πρόσφατα στο σημείο να διερωτηθεί «Kαι αν οι δημοσκοπήσεις έχουν δίκιο;». Ο αρθρογράφος έστυβε το κεφάλι του για να καταλάβει «γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ελάχιστη φθορά της κυβέρνησης» και «γιατί δεν υπάρχει κοινωνική οργή με διαρκείς κινητοποιήσεις ή έστω ένας αέρας αλλαγής». Και αφού κατέγραψε διάφορες συριζαϊκές ερμηνείες (φταίνε τα πετσοταϊσμένα μίντια, φταίνε τα μοντέλα μετρήσεων) κατέληξε, με σπαραγμό ψυχής: «Φοβάμαι ότι αυτά δεν αρκούν ως εξήγηση»!

Τα σταθερά και επαναλαμβανόμενα δημοσκοπικά στοιχεία θυμίζουν πλέον το μαρτύριο της σταγόνας: όσο καθυστερούν οι εκλογές, τόσο παρατείνεται η αγωνία και τρελαίνονται ορισμένοι. Έτσι μάλλον εξηγούνται και οι συνταγές απελπισίας που δοκιμάζονται εσχάτως, όπως τα μπουκαρίσματα στα σπίτια υπουργών της ΝΔ με …μακαρόνια. Ή οι πανηγυρισμοί διαφόρων -με αφορμή την εμφάνιση Καραμανλή στη Λάρισα- για μια ακόμη «πτώση Μητσοτάκη».

Από την άποψη αυτή διαφωνώ με κάποιους αναλυτές που ανησυχούν μήπως πάμε στις εκλογές 2023 μέσα σε ένα νέφος τοξικότητας: έχει περισσότερα κωμικά και λιγότερα τοξικά στοιχεία η αντιπολίτευση που επιχειρείται. Πάρτε για παράδειγμα το σεναριάκι που στήθηκε για να στοχοποιήσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη: σύμφωνα με αυτό, ο Πιερρακάκης, που δεν ήταν τότε υπουργός αλλά διευθυντής στη διαΝΕΟσις, έσωσε την οικογένειά του από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αφότου έπεσαν στη θάλασσα μαζί με εκατοντάδες άλλους, χάρη στο Predator!

Σενάριο πραγματικά για γέλια. Σύμφωνα με το ίδιο στόρι, το Predator φταίει που φωτογραφήθηκε ο Τσίπρας, το 2018, ξάπλα σε θαλαμηγό εφοπλιστή, λίγες ημέρες μετά την εθνική συμφορά στο Μάτι, να καπνίζει πούρο. Και το ίδιο αυτό διαβολικό εργαλείο δούλεψε το 2015 για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο Μητσοτάκης!

Μιλάμε για Τζέημς Μποντ από τα Lidl και σενάρια από τα πανέρια!

Αλλά θα μου πείτε αυτά συμβαίνουν όταν η έλλειψη αντιπολιτευτικής πρότασης γεννάει φαντασιοπληξίες που φτάνουν ως την ωμή ανηθικότητα: δείτε π.χ. πού κατέληξε η στημένη από την αντιπολίτευση ιστορία με τους 38 μετανάστες στον Έβρο. Ο μεν Spiegel κατέβασε όλα τα σχετικά άρθρα, προφανώς ως fake, η δε ΜΚΟ που είχε καταγγείλει την Ελλάδα για τη «νεκρή Μαρία» πάει τώρα στον εισαγγελέα με σοβαρές κατηγορίες. Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιοι βγάζουν ιστορίες από τον πάτο τους…

Κωμικά σκηνικά στήθηκαν και με τους πλειστηριασμούς. Φαντάσου να είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχεις καταργήσει το νόμο που προστατεύει την κατοικία κάποιου και όταν τον βγάζουν από το σπίτι του να πας να τον παρηγορήσεις! Ή το άλλο με τα αντικλεπτικά στα γάλατα. Να είσαι ο Ηλιόπουλος και να καταγγέλλεις την κυβέρνηση για τα «κλειδωμένα γάλατα», όταν επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, έμπαιναν αντικλεπτικά σε κονσέρβες με σαρδέλες και γαύρους. Σουρεάλ καταστάσεις…

Ένα πράγμα λοιπόν που μας μαθαίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι λείπει η στοιχειώδης επάρκεια στους σεναριογράφους της «πτώσης Μητσοτάκη». Αντί για μια στιβαρή και εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ανεβάζουν ευφάνταστες παραστάσεις. Ακόμη και το σοβαρό θέμα των παρακολουθήσεων το μετέτρεψαν σε κωμωδία, παραδίδοντάς το σε ανυπόληπτους «ερευνητές». Εκχωρούν έτσι στον Μητσοτάκη όλα τα μεγάλα θέματα διακυβέρνησης, και κρατούν για τον εαυτό τους μια ατζέντα μειοψηφική. Εμμένουν σε θέματα που η ελληνική κοινωνία αποστρέφεται ή αδιαφορεί.

Γι’αυτό και κανείς δεν αναμένει αλλαγές στα ποσοστά, ως την επόμενη Άνοιξη. Κάποιοι δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει το προσεχές εκλογικό αποτέλεσμα και απλώς διαχειρίζονται την προσωπική τους τύχη. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επωφελείται από μεταναστευτικό, παροχές, ελληνοτουρκικά, διαχείριση κρίσεων, διεθνή ανοίγματα και συμμαχίες, χωρίς αντίλογο. Κανείς απέναντι δεν μπορεί να καρπωθεί τα όποια λάθη της.

Υπομονή, βέβαια. Ως τα επόμενα Κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων, κάτι θα βρεθεί.


Πηγή