Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι πρώτοι ηγέτες που έστειλαν συγχαρητήρια στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξελέγη φέτος για μια τέταρτη θητεία με ποσοστό 76,67% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Ρωσία ανήλθε σε ποσοστό 67,4%, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα ηνία της χώρας εδώ και περισσότερα από 18 χρόνια ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, κατάφερε στις εκλογές αυτές να πάρει τα υψηλότερα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει ποτέ σε προεδρικές εκλογές και επίσης να εκλεγεί με υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μπροστά στους εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κρεμλίνο χθες, ο Πούτιν, ο οποίος θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2024, τη χρονιά που θα γιορτάσει τα 72 του χρόνια, ευχαρίστησε τους Ρώσους.

Η τέταρτη αυτή θητεία του αναμένεται να είναι και η τελευταία του, καθώς ο ίδιος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος και μετά το 2024. Ειδικοί εκτιμούν ως εκ τούτου ότι τα έξι προσεχή χρόνια θα αφιερωθούν στην προετοιμασία ενός διαδόχου του.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητά του μετά το 2024, ο Πούτιν απάντησε: «Αστειεύεστε. Τι θα κάνω; Θα μείνω εδώ έως ότου φτάσω τα εκατό; Όχι».

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνει συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης, μαζί με τις ευχές του για μια επιτυχημένη διακυβέρνηση, «επαναβεβαιώνει την επιθυμία του για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συγχαρεί σύντομα τον Ρώσο πρόεδρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Η καγκελάριος θα τον συγχαρεί, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα γράψει πολύ σύντομα ένα τηλεγράφημα», πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου σημείωσε ότι πιστεύει πως στο τηλεγράφημα αυτό θα αναφέρονται οι προκλήσεις στις γερμανορωσικές σχέσεις.

«Έχουμε διαφορές απόψεων με τη Ρωσία και επικρίνουμε σαφώς τις πολιτικές της Ρωσίας σε ορισμένα θέματα -στην Ουκρανία, στη Συρία», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η επαφή με την ρωσική κυβέρνηση και τον Ρώσο πρόεδρο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συνεχάρη σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «σημαντική» του νίκη στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και ζήτησε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τη Δευτέρα τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του την προηγουμένη στην προεδρία της Ρωσίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η σινορωσική σχέση βρίσκεται στο ζενίθ της κι αποτελεί κατά την άποψή του υπόδειγμα για τις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο ιστορικά» και αποτελεί «παράδειγμα» για «ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων, που θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ισονομία και τη δικαιοσύνη», ανέφερε στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο κινέζος πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη και ο ίδιος το Σάββατο ομόφωνα αρχηγός του Κράτους από την κινεζική λαϊκή εθνοσυνέλευση.

localStorage.clear();


Πηγή