Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«ΟΚ» και από το δικαστήριο της Μαδρίτης στον Πουτζδεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, μπορεί να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, καθώς ο εξόριστος στο Βέλγιο πολιτικός πήρε τη σχετική άδεια και από το δικαστήριο της Μαδρίτης, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του.

Έτσι, ακυρώθηκε η απόφαση της Ισπανικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία είχε αποφασίσει πως ο Πουτζδεμόν και δύο άλλα μέλη της κυβέρνησής του, που -όπως αυτός- είχαν εγκαταλείψει την Ισπανία μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης του 2017, δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε βάρος των τριών έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης στην Ισπανία για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης, για την οποία διεξάγεται μια σημαντική δίκη στη Μαδρίτη σε βάρος 12 ηγετών των αυτονομιστών.

Έπειτα από προσφυγές του Λαϊκού Κόμματος (PP) και των Πολιτών (Ciudadanos), δύο κομμάτων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Εκλογική Επιτροπή είχε αρνηθεί στα τέλη Απριλίου την υποψηφιότητα των Κάρλες Πουτζδεμόν, Κλάρα Πονσάτι και Τόνι Κομίν με το ψηφοδέλτιο των αυτονομιστών «Lliures per Europa («Ελεύθεροι για την Ευρώπη» στα καταλανικά), εκτιμώντας πως δεν μπορούν να θεωρηθούν κάτοικοι Ισπανίας. Ο αυτοεξόριστος πολιτικός είχε χαρακτηρίσει σκάνδαλο την απόφαση αυτή και «πλήγμα στη δημοκρατία».

Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, στο οποίο προσέφυγαν οι δικηγόροι των αυτονομιστών, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή 5 Μαΐου, πως έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι, δεδομένου ότι δεν καταδικάσθηκαν σε ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και ζήτησε από διοικητικό δικαστήριο να αποφασίσει οριστικά για το θέμα.

Έτσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο επιβεβαίωσε σήμερα το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι του κόμματος Lliures per Europa στις εκλογές της 26ης Μαΐου, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή