Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οργή για την «αποκατάσταση» του Πύργου του Γαλατά με ηλεκτρικό τρυπάνι

Οργή για την «αποκατάσταση» του Πύργου του Γαλατά με ηλεκτρικό τρυπάνι – Newsbeast

Η τουρκική κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα, αφού δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που δείχνει εργάτες να κατεδαφίζουν με ηλεκτρικό τρυπάνι έναν τοίχο στον Πύργο του Γαλατά του 14ου αιώνα, ένα από σημαντικότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Οι εικόνες αυτές τραβήχθηκαν με κινητό τηλέφωνο και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Δύο εργάτες σκάβουν με το ηλεκτρικό τρυπάνι τον τοίχο, στο εσωτερικό του Πύργου ο οποίος είναι κλειστός εδώ και πολλές εβδομάδες για εργασίες αποκατάστασης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

«Αυτός ο τρόπος είναι παράλογος» αντέδρασε ο διευθυντής του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου, ο Μαχίρ Πολάτ, καταγγέλλοντας μια «πράξη βανδαλισμού σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία» της πόλης.

Ο δήμος, επικεφαλής του οποίου είναι ο πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέφερε ότι έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το βίντεο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Twitter, όπου το χάσταγκ «Πύργος του Γαλατά» είναι από τα πιο δημοφιλή χθες.

Μετά τις αντιδράσεις αυτές, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απάντησε, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους καταστράφηκαν οι τοίχοι του Πύργου του Γαλατά είναι αβάσιμοι», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Νούρι Ερσόι, σημειώνοντας ότι οι τοίχοι που κατεδαφίστηκαν δεν αποτελούσαν μέρος του αρχικού κτίσματος αλλά «προστέθηκαν αργότερα».

«Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις εργασίες αποκατάστασης, επιβλήθηκαν κυρώσεις» στους υπεύθυνους του έργου, πρόσθεσε ωστόσο ο υπουργός.

Ο Πύργος του Γαλατά χτίστηκε το 1348 από τους Γενουάτες και την εποχή εκείνη ήταν το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων στο Βόσπορο, κατόπιν ως παρατηρητήριο για τον εντοπισμό των πυρκαγιών στην πόλη. Από την κορυφή του υπάρχει πανοραμική θέα σε όλη την Κωνσταντινούπολη και προσελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες.

Ο Πύργος θα ανοίξει ξανά για τους επισκέπτες στις 15 Σεπτεμβρίου.


Πηγή