Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Ο υπουργός Άμυνας διεψεύδει τις κατηγορίες περί διαφθοράς στις προμήθειες του στρατού

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί διαφθοράς, μετά τα δημοσιεύματα ουκρανικών ΜΜΕ ότι εν μέσω πολέμου, ο στρατός αγόρασε στολές σε «φουσκωμένες» τιμές.

Σύμφωνα με την έρευνα πολλών ουκρανικών μμε, το υπουργείο Άμυνας υπέγραψε το 2022 σύμβαση με μια τουρκική εταιρεία που θα παρέδιδε στο Κίεβο χειμερινές στρατιωτικές στολές.

Η τιμή τους όμως τριπλασιάστηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ουκρανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες στολές θα μπορούσαν να αγοραστούν από την Τουρκία σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες που πλήρωσε το υπουργείο στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας φέρεται να είναι ο Ολεξάντρ Κασάι, ανιψιός του Γκενάντι Κασάι που είναι μέλος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: «Παράθυρο» από Ζελένσκι για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία -«Μια πολιτική λύση για την Κριμαία θα ήταν προτιμότερη»

Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσική επίθεση με πυραύλους στην περιφέρεια της Πολτάβα

Ουκρανία: «Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο» τονίζει ο Ρεζνίκοφ

Ο Ρέζνικοφ διέψευσε αυτές τις «ψευδείς κατηγορίες», διαβεβαιώνοντας ότι οι τιμολογηθείσες τιμές αντιστοιχούσαν σε εκείνες που προσέφεραν οι κατασκευαστές των στολών στην Τουρκία.

«Καλώ όλον τον κόσμο να αντιμετωπίζει αυτές τις πληροφορίες με πιο κριτικό και υπεύθυνο πνεύμα, επειδή προκαλούν την κοινωνία και, το χειρότερο, προκαλούν τους εταίρους μας επειδή, όταν κάποιος είναι απ’ έξω, θα έλεγε ότι πρόκειται για καταστροφή. Όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων» και «με τη διαδικασία της υποβολής προσφορών», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτό είναι το δεύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά προμήθειες του στρατού που συγκλονίζει το υπουργείο Άμυνας μετά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022. Στα τέλη Ιανουαρίου αποπέμφθηκαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αφού ο Τύπος αποκάλυψε ότι είχαν υπερτιμηθεί οι τιμές σε μια σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο για την αγορά τροφίμων για τους στρατιώτες. Ο Ρέζνικοφ είχε παραδεχθεί τότε ότι οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς «απέτυχαν στο έργο τους».

Στις αρχές Αυγούστου ο πρόεδρος Ζελένσκι απέλυσε όλους τους τοπικούς υπεύθυνους των γραφείων στρατολόγησης στην προσπάθειά του να βάλει τέλος σε ένα δίκτυο διαφθοράς πο επέτρεπε σε κάποιους να αποφεύγουν τη στράτευση.


Πηγή