Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες σε βάρος Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου

Το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες σε βάρος Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου.

Συγκεκριμένα, τρεις Ρώσοι πιλότοι, ύποπτοι ότι βομβάρδισαν κτίρια αμάχων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι, είναι μεταξύ των τουλάχιστον επτά Ρώσων στρατιωτικών, σε βάρος των οποίων το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γνωστοποίησε στο Reuters το γραφείο της ουκρανής γενικής εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των άλλων Ρώσων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται δύο χειριστές εκτοξευτήρα ρουκετών, που φέρεται ότι βομβάρδισαν οικισμούς στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και δύο στρατιώτες, που είναι ύποπτοι ότι σκότωσαν ένα κάτοικο της περιοχής του Κιέβου και βίασαν τη σύζυγό του.

Έρευνες για 7.600 ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Το γραφείο της εισαγγελέα ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τα πρόσωπα αυτά ότι είναι ύποπτοι και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν κατατεθεί κατηγορίες σε δικαστήριο. Δεν κατονόμασε τους υπόπτους ούτε έδωσε στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες. Ανέφερε πως μερικοί από τους υπόπτους κρατούνται αιχμάλωτοι, χωρίς να διευκρινίσει πού, ενώ άλλες κατηγορίες πρόκειται να απαγγελθούν ερήμην.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει πως ερευνά περίπου 7.600 ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και τουλάχιστον 500 υπόπτους μετά την εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε στο Ρόιτερς πως πολλοί απ’ αυτούς τους υπόπτους βρίσκονται στη Ρωσία, αλλά μερικοί έχουν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου από την Ουκρανία. Μιλώντας σε συνέντευξη νωρίτερα αυτό το μήνα, η εισαγγελέας δήλωσε ότι το γραφείο της σκοπεύει να στραφεί εναντίον της διοικητικής αλυσίδας της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η Βενεντίκτοβα πρόσθεσε πως σχεδιάζει να ασκήσει διώξεις τόσο σε ουκρανικά δικαστήρια όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το παγκόσμιο διαρκές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες από την Ουκρανία και δυτικές χώρες για εγκλήματα πολέμου και έχει αρνηθεί πως στοχοποιεί αμάχους κατά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο, την οποία διεξάγει για να αποστρατιωτικοποιήσει τη γειτονική του χώρα.

Η ουκρανική έρευνα βρίσκεται στο κέντρο πολλαπλών προσπαθειών για τη διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με τη σύγκρουση, μεταξύ άλλων και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι έρευνες βρίσκονται στα πολύ πρώιμα στάδια, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν γι’ αυτές. Το ΔΠΔ έχει στείλει μια ομάδα στην περιοχή για να αρχίσει έρευνες.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για γενοκτονία των ρωσοφώνων, κάτι που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά. Η Ρωσία έχει επίσης ανοίξει ποινικές υποθέσεις σε βάρος ουκρανών στρατιωτικών για φερόμενα βασανιστήρια ρώσων ομολόγων τους.


Πηγή