Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ουρουγουάη: Τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας στην πρωτεύουσα

Η Ουρουγουανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως προχωρά στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε πριν από δυο μήνες εξαιτίας ξηρασίας στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, προκειμένου να εξασφαλίσει την παροχή πόσιμου νερού στον πληθυσμό.

Πρόσφατες βροχοπτώσεις επέτρεψαν να αυξηθεί η ποσότητα του νερού στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τη μητροπολιτική περιοχή του Μοντεβιδέο, εξηγείται στο εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό της χώρας (3,5 εκατ.).

«Σήμερα, μπορούμε να διαπιστώσουμε (…) ότι η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή, και προβλέπω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολύ καλή παροχή νερού», διαβεβαίωσε δημοσιογράφος ο πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που.

Ουρουγουάη: Τα προβλήματα με το νερό

Τους τελευταίους μήνες, η χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων 70 και πλέον ετών έθεσε σε κίνδυνο την παροχή πόσιμου νερού στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της. Ο ταμιευτήρας Πάσο Σεβερίνο, ο κυριότερος για την ύδρευση της πρωτεύουσας, ήταν σχεδόν άδειος.

Για να αυξήσει τα λιγοστά αποθέματα, η Obras Sanitarias del Estado (OSE), η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης, αποφάσισε στα τέλη του Απριλίου να αναμίξει νερό από αυτόν ταμιευτήρα με ποσότητες από ποταμό που εκβάλλει στον Ρίο ντε λα Πλάτα και είναι ελαφρά αλμυρό.

Το νερό που τρέχει από τις βρύσες στην πρωτεύουσα περιείχε κατόπιν νάτριο ως και 440 μιλιγκράμ ανά λίτρο και χλωριούχο άλας ως και 720 μιλιγκράμ ανά λίτρο, ποσότητες πολύ υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες (αντίστοιχα 200 και 250 μιλιγκράμ ανά λίτρο). Οι πολίτες στράφηκαν μαζικά στο εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, την 22η Αυγούστου ο ταμιευτήρας στο Πάσο Σεβερίνο είχε πλέον 36,6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ η συνολική χωρητικότητά του είναι 67 εκατομμύρια.


Πηγή