Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο Έλληνας Άγιος Βασίλης του Βερολίνου

Έναν ιδιαίτερο Άγιο Βασίλη εξ Αθηνών ορμώμενο στο Βερολίνο παρουσιάζει η Tageszeitung σε μια πρωτότυπη συνέντευξη. Πρόκειται για τον Μιχάλη Πίχλερ, γλύπτη και εικαστικό με σπουδές στην Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στις Καλές Τέχνες στη Σχολή Βαϊσενζέε.

Παράλληλα με τις πάμπολλες εικαστικές εκθέσεις του, από το 1999 εξασκεί παράλληλα κι ένα δεύτερο επάγγελμα κάπως περίεργο… αυτό του Άγιου Βασίλη. Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτεται γερμανικές οικογένειες και μοιράζει δώρα στα παιδιά, βγάζοντας «καλλιτεχνικές χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες».

«Από το 1999 μέχρι το 2015 έχω βγάλει περίπου 200 τέτοιες φωτογραφίες, μία φωτογραφία με κάθε οικογένεια που επισκέπτομαι κάθε χρόνο», λέει χαρακτηριστικά, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Ο ίδιος αναφέρει: «Πρόκειται για μια δραστηριότητα από την οποία ζω. Κάθε χρόνο σκέφτομαι ότι είναι η τελευταία χρονιά. Αλλά μόλις έρθει ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος αρχίζω να αποκτώ γενειάδα για τα Χριστούγεννα». Παράλληλα όμως η απασχόλησή του αυτή είναι μέρος ενός διαρκούς εικαστικού πρότζεκτ. Ο Μιχάλης Πίχλερ βλέπει τις φωτογραφίες που βγάζει με τις οικογένειες σαν μια «καλλιτεχνική προσωπογραφία με αυτοβιογραφικά στοιχεία».

Αυτή την περίοδο ο Μ. Πίχλερ πέρα από τις ώρες που απασχολείται ως Άγιος Βασίλης παρουσιάζει και μια έκθεση επηρεασμένη από την ποίηση του Στεφάν Μαλαρμέ στο Μιλάνο.


Πηγή