Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ο «Δαίδαλος» χτύπησε τη Φθιώτιδα και κατεβαίνει νότια

Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα με έντονα καιρικά φαινόμενα το βαρομετρικό χαμηλό «Δαίδαλος». Η κακοκαιρία που έφτασε και στην Αθήνα, θα συνεχιστεί και σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ θα σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία χτύπησε την Τρίτη την Φθιώτιδα με το χαλάζι μάλιστα να είναι τόσο μεγάλο που χρειάστηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν τους δρόμους. Στα «λευκά» ντύθηκε από το χαλάζι το λιμάνι στο Κατάκολο ενώ χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στον Μαραθώνα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει καταγραφή των ζημιών στα θερμοκήπια που υπάρχουν στην περιοχή.

Η  κυκλοφορία να διεκόπη στην Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας από ισχυρή χαλαζόπτωση.

Το χαλάζι ήταν τόσο μεγάλο και έντονο που ο δρόμος στρώθηκε σαν να είχε χιονίσει με αποτέλεσμα η Τροχαία να ζητήσει τη συνδρομή εκχιονιστικών για τη διάνοιξη της Οδού.

Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε περίπου στις 21:30 και μέσα σε λίγα λεπτά είχε δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα από το 155ο χμ έως και το 160 όπου έγινε και τεχνική ανάσχεση της κυκλοφορίας για 2η φορά.

Ακόμη και λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως καθώς ο «Δαίδαλος» άφησε έντονα τα σημάδια του στην περιοχή.

Ιδιαίτεροι φόβοι καταγράφονται για τις καλλιέργειες της περιοχής και σε αυτό που θα αντικρύσουν με το πρώτο φως της ημέρας οι γεωργοί. Ειδικά στην περίπτωση των ελαιόδεντρων που το χαλάζι ήρθε στο χειρότερο χρονικό σημείο.

Δυνατή βροχή είχαμε το βράδυ και σε άλλες περιοχές της Λοκρίδας, όπως στο Μαρτίνο και τη Λάρυμνα, χωρίς όμως ανάλογα προβλήματα.

Ισχυρή βροχόπτωση με πτώσεις κεραυνών είχαμε και στην περιοχή της Λαμίας.

Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση και στο Κατάκολο, ενώ στο λιμάνι το οδόστρωμα καλύφθηκε από το χαλάζι.

Σήμερα Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, το Αιγαίο, την Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων, της Εύβοιας, και της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες κατά τόπους ασθενείς παροδικές βροχοπτώσεις. Στα ορεινά της κεντρική και βόρειας χώρας με υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα, θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Τοπικές ομίχλες θα σχηματιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη βόρεια ηπειρωτική χώρα θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από 8 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 23, και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 22.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές γενικά διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως και έως το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι αρχικά ανατολικοί άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ, θα στραφούν έως το βράδυ σε βόρειους-βορειοανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο, οι αρχικά νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ θα στραφούν έως το βράδυ σε ανατολικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως και από το πρωί θα γίνουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Πιθανότητα για εκδήλωση ασθενών τοπικών βροχοπτώσεων υπάρχει μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς.

localStorage.clear();


Πηγή