Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ο Ερντογάν ζητά από τους Σουηδούς να παραδώσουν δημοσιογράφο στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζει τη Σουηδία να εκδόσει όσους θεωρεί τρομοκράτες για να αποδεχτεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρεμ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι «σύντομα, εντός του φθινοπώρου», θα επισκεφθεί την ‘Αγκυρα, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση το ζήτημα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ ώστε να βρεθεί λύση για το πολυπόθητο «ναι» του Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό τη Φινλανδία, ότι αγνοούν τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της, και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παροτρύνει τις δύο χώρες να εκδώσουν τα άτομα που θεωρεί τρομοκράτες.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας να απελάσει στην Τουρκία τον εξόριστο δημοσιογράφο και επικριτή του Ερντογάν, Μπουλέντ Κενές τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί συμμέτοχο και ενορχηστρωτή στη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ερντογάν το 2016.

Κρίστερσον: « Η Σουηδία θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Τουρκίας»

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλφ Κρίστερσον δεσμεύτηκε την Τρίτη να εργαστεί για την αντιμετώπιση των απειλών «τρομοκρατίας» προς την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ζητήσει την έγκριση της Τουρκίας για την αίτηση της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η κυβέρνησή μου εξελέγη μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με εντολή να θέσει τον νόμο και την τάξη σε προτεραιότητα», δήλωσε ο Κρίστερσον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου χθες με τον Ερντογάν.

«Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK στη Σουηδία», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Eργατικό Kόμμα του Κουρδιστάν.

«Γι’ αυτό θέλω να καθησυχάσω όλους τους Τούρκους: Η Σουηδία θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ως μελλοντικός σύμμαχος», τόνισε.

100.000 Κούρδοι ζουν στη Σουηδία

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ φέτος μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, φοβούμενες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να τις βάλει στο στόχαστρο ως επόμενες.

Αλλά η Τουρκία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξή τους και απειλεί με βέτο.

Περίπου 100.000 Κούρδοι ζουν στη Σουηδία, ενώ στη Φινλανδία ζουν 15.000 Κούρδοι, αναφέρει η Daily Mail.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι χαιρετίζει τη δέσμευση της νέας σουηδικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να δει «συγκεκριμένα βήματα».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης «θετικό βήμα» την απόφαση της Σουηδίας να άρει το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε μετά την εισβολή της Τουρκίας το 2019 στη βόρεια Συρία για την καταπολέμηση των Κούρδων μαχητών.

Τουλάχιστον 4 «εχθρούς του καθεστώτος» ζητά ο Ερντογάν

Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα καταζητούνται από την Τουρκία, αλλά δεν είπε πόσα ακόμη θέλει η Άγκυρα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ υποστήριξε ότι ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεξάγουν «δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης» στη Σουηδία.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας υιοθετεί μια πιο σκληρή γραμμή όχι μόνο απέναντι στο PKK, αλλά και απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG της Συρίας και το πολιτικό της παρακλάδι, το PYD. Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως τον βραχίονα του PKK στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ του PKK και του YPG/PYD, οπότε η Σουηδία θα κρατήσει ως εκ τούτου «αποστάσεις» από τις συριακές ομάδες προκειμένου να μην βλάψει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Και οι 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν επίσημα το πρωτόκολλο προσχώρησης για να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία, αλλά τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας δεν το έχουν κάνει ακόμη.

O καταζητούμενος από τον Ερντογάν, δημοσιογράφος, Μπουλέντ Κενές
O καταζητούμενος από τον Ερντογάν, δημοσιογράφος, Μπουλέντ Κενές/ Πηγή: Twitter

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που πασχίζει να φέρει στην Τουρκία ο Ερντογάν

Mεταξύ των προσώπων που ζητά η Άγκυρα ξεχωρίζει ο δημοσιογράφος Μπουλέντ Κενές. Ο Κενές ήταν για χρόνια αρχισυντάκτης της Today’s Zaman, μιας μεγάλης αγγλόφωνης εφημερίδας στην Τουρκία, πριν κλείσει το 2016. Τώρα, ζει εξόριστος στη Στοκχόλμη.

Οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης: «Όλοι οι ισχυρισμοί είναι κατασκευασμένοι. Είμαι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που δεν έχω σχέσεις με καμία οργάνωση», φέρεται να έχει πει ο ίδιος.

Ο δημοσιογράφος κυνηγήθηκε και κατέληξε στην Στοκχόλμη αφού το επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή το 2015, για «προσβολή του προέδρου». Ο λόγος ήταν ένα tweet που ανέφερε ότι η εκλιπούσα μητέρα του Ερντογάν θα ντρεπόταν γι’ αυτόν.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη τουρκική οργάνωση Bianet, η κατηγορία περί προσβολής του προέδρου παραμένει μια πολύ συνηθισμένη κατηγορία σήμερα, με 17 δημοσιογράφους και σκιτσογράφους να δικάζονται μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Ο Κενές δεν φοβάται ιδιαίτερα την έκδοσή του, καθώς αυτό θα ήταν «προδοσία των αξιών της Σουηδίας» για τη δημοκρατία και την προστασία των αντιφρονούντων. «Αυτό δεν είναι τεστ για το καθεστώς Ερντογάν… αυτό είναι δοκιμασία για τις σουηδικές αρχές», είχε πει πρόσφατα.


Πηγή