Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ο Καραγκιόζης μέσα από τα παιδικά μάτια

Το δικό τους Καραγκιόζη αποτυπώνουν 128 μαθήτριες και μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» σε 125 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που εκτίθενται στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθήνας «Μελίνα Μερκούρη».

Μαζί με τους δασκάλους και υπό την επίβλεψη της Αθανασίας Σκληρού (στελέχους του εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) και με την καθοδήγηση της ζωγράφου – χαράκτριας Θεοδώρας Χανδρινού επιστράτευσαν την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους και απέδωσαν την μορφή του Καραγκιόζη «όχι με τον κλασικό τρόπο μόνο, αλλά και σε διάφορες σκηνές, όπως σε νοσοκομείο, φυλακή, πάρκο και σε διάφορα άλλα μέρη» όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του σχολείου και συντονιστής της οργάνωσης, Νίκος Ευσταθίου.

Στο project «Σκιές και Καραγκιόζης» συμμετέχουν παιδιά της πρώτης μέχρι και έκτης δημοτικού. «Το θέμα δεν το έχουμε επιλέξει τυχαία, καθώς ο Καραγκιόζης ανήκει σε αυτό που λέμε άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Βάλαμε και το κομμάτι των σκιών για να μπορέσουν κι οι καλλιτέχνες να εμπνευστούν λίγο καλύτερα και σε συνεργασία με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης κάναμε το εργαστήριο εικαστικών και χαρακτικής, όπου οι μαθητές δούλεψαν πάνω σε έργα, αλλά και στη λογική να μάθουν για τον καραγκιόζη», λέει ο κ. Ευσταθίου.

Βέβαια, προσθέτει ότι, όλα τα παιδιά είναι «εξοικειωμένα με το θέμα, καθώς ο Καραγκιόζης είναι στα βιβλία της πρώτης δημοτικού, αλλά ταυτόχρονα είναι αγαπημένη φιγούρα που φανερώνει αρκετές ιδιότητες του Έλληνα, του έξυπνου, του καταφερτζή, που γλιτώνει από τις κακοτοπιές. Εξάλλου, οι μαθητές μας έχουν παίξει και θέατρο σκιών στο σχολείο μαζί με καραγκιοζοπαίχτες».

Η κ. Σκληρού συμπληρώνει ότι «η γνωριμία των μαθητών με τον Καραγκιόζη ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή για τη “γέννησή” του, τις συνθήκες τής τότε εποχής, τη διάδοσή του, την αναγκαιότητα της ηρωοποίησής του, την αξία και τη σημαντικότητα της υπόστασης και της έννοιας που φέρει το πρόσωπό του. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν διάφορα υλικά για να ζωγραφίσουν το δικό τους ήρωα – Καραγκιόζη όπως τον φαντάστηκαν, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

IMG_20170120_123911970

Το 5ο δημοτικό Δάφνης, «Γεώργιος Μπουζιάνης» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου, έχει παράδοση στις εικαστικές δράσεις, καθώς «θεωρούμε τον πολιτισμό δομικό στοιχείο στην προσωπικότητα των μαθητών. Κάθε χρόνο οργανώνουμε μια έκθεση με συγκεκριμένη θεματική και συμμετέχουν όλα τα παιδιά του σχολείου και καλλιτέχνες συνεργάτες μας».

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν και έργα 25 εικαστικών και καραγκιοζοπαιχτών, οι οποίοι θα παραχωρήσουν και θα δωρίσουν αυτά τα έργα στην πινακοθήκη του σχολείου. Συντελεστές της έκθεσης εκτός από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», είναι και η Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών (Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

IMG_20170120_123742814Ο Καραγκιόζης διδάσκει αλληλεγγύη

Η επόμενη δράση του σχολείου θα αφορά ένα βίντεο που θα δημιουργήσουν τα παιδιά του σχολείου μέσω εφαρμογής, ishadows, με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη και την παρέα του που θα μιλάνε μέσα από τα κείμενα των παιδιών για τις έννοιες της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, του ενεργού πολίτη.

«Τα παιδιά θα γράψουν τα κείμενα, θα τα αναπαράξουν με τις φωνές τους παίζοντας με τις φιγούρες επάνω στον υπολογιστή. Αυτή η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συμμετέχουμε για τον εθελοντισμό, το “Νοιάζομαι και Δρω”» αναφέρει ο κ. Ευσταθίου.

(Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από τον διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» Νίκο Ευσταθίου).


Πηγή