Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι το νομοσχέδιο κοινωνικών δαπανών δεν θα ψηφιστεί πριν από το τέλος του 2021 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε χθες ότι το μεγάλο ν/σ κοινωνικών δαπανών «Build Back Better» που προώθησε ο ίδιος είναι πιθανό να μην ψηφιστεί από το Κογκρέσο πριν το 2022.

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έχει θέσει μία προθεσμία ψήφισης του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές δαπάνες και τις δαπάνες για το κλίμα των 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι κινούνται με πολύ αργό ρυθμό.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, ο οποίος είναι επιφυλακτικός για την θετική ψήφο του στο νομοσχέδιο, ενώ έχει αναδειχτεί στον καθοριστικό παράγοντα για την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς η Γερουσία έχει ισάριθμη κατανομή εδρών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

«Νομίζω ότι θα γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και θα προωθήσουμε το νομοσχέδιο, παρά την σκληρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων» ανέφερε σε μία δήλωσή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ο ίδιος, είπε πως ο Μάντσιν διατηρεί την υποστήριξή του στο συνολικό οικονομικό κόστος των δαπανών του κοινωνικού νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Μπάιντεν και του Μάντσιν δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι δύο πλευρές «βρίσκονται μακριά» αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

«Απαιτείται χρόνος για την επίτευξη των σχετικών συμφωνιών, την προετοιμασία των αλλαγών, αλλά και την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στη Γερουσία» δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη στη Γερουσία.

Ο Μάντσιν δέχεται αυξανόμενη κριτική από άλλους Δημοκρατικούς για τη στάση που τηρεί αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ τον κατηγορούν ότι καθυστερεί άλλες προτεραιότητες των Δημοκρατικών. Ο ίδιος, απορρίπτει την κριτική που δέχεται.

«Κανείς δεν με πιέζει, είμαι από τη Δυτική Βιρτζίνια» δήλωσε ο Μάντσιν στο CNN. Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Σούμερ, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι σχετικά με τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε με τον Μάντσιν. Κατά την πεποίθησή του, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υποστηρίζει το μεγάλο νομοσχέδιο των κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι συνομιλίες με τον Μάντσιν θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή