Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο Πούτιν αναβιώνει τα γκουλάγκ: Μετέφεραν 40.000 αμάχους από τη Μαριούπολη στη Σιβηρία καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν σχεδόν 40.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR), δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

«Έχουμε ήδη επαληθεύσει τις λίστες με όσους απελάθηκαν από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή τη λεγόμενη DPR. Σχεδόν 40.000 άτομα. Τώρα έχουν αρχίσει να κρύβουν αυτές τις λίστες. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τα πάντα αυτή τη στιγμή, αλλά συνεχίζουμε τη δουλειά», είπε ο Μποϊτσένκο.

Ο ρωσικός στρατός «πηγαίνει τον τοπικό πληθυσμό στα περίχωρα της Ρωσίας ή στη Σιβηρία, ή και πιο ανατολικά, και εκεί τον χρησιμοποιεί για διάφορες δουλειές», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι στους κατοίκους της Μαριούπολης χορηγείται πιστοποιητικό επανεγκατάστασης και τους ανατίθεται «εξευτελιστική εργασία».

Μαριούπολη: «Άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κόλαση»

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 101 αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία είπε ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων παραμένει παγιδευμένος στη Μαριούπολη και τα περίχωρά της.

«Ελπίζαμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το κονβόι και να φύγουν από την κόλαση. Για αυτό ακριβώς τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα», δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσω Zoom ο Πασκάλ Χουντ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι έχουν επαναληφθεί οι σφοδρές μάχες εντός και περιμετρικά του εργοστασίου, όμως τόνισε πως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για πρόσβαση στους εναπομείναντες αμάχους.

Η Ρωσία σφυροκοπά το Αζοφστάλ

Εξάλλου, η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα πως ξεκίνησε την επίθεσή της στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Ωστόσο, η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, παρόλο που πράγματι επιβεβαιώνει ότι ο στρατός της Μόσχας ξεκίνησε την επίθεσή του, κατηγορεί τους Ουκρανούς στρατιώτες για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας άρχισαν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Αζοφστάλ αφού Ουκρανοί στρατιώτες εκμεταλλεύθηκαν την εκεχειρία για να πάρουν θέσεις μάχης.


Πηγή